Šefica Porezne o dužnicima: Riječ je o poduzetnicima koji su bili u itekako u dobrim odnosima s bivšom Vladom!

ŠEFICA Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec odgovarala je danas na brojna goruća pitanja vezana uz objavu liste poreznih dužnika. Njeni odgovori su objavljeni na YouTube kanalu Vlade RH.

Zašto ste objavili popis poreznih dužnika?

"Razloga za objavu ima više, ali ono što bih posebno istaknula je odgovornost ove Vlade da se objavi ta lista, zbog svih onih poduzetnika koji uredno plaćaju i podmiruju svoje porezne obaveze, unatoč tome što smo u krizi i recesiji snalaze se na razne načine i nisu državi dužni ništa. Na listi su najvećim dijelom poduzetnici koji dugi niz godina nisu uopće podmirivali obaveze, a istovremeno su tako stjecali imovinu velike vrijednosti, i to je jedan od razloga zašto smo se odlučili na objavu liste dužnika".

Tko će i kako listu ažurirati/obnavljati?

"Lista poreznih dužnika osmišljena je na način da će se dnevno ažurirati, što znači da svaki onaj porezni obveznik koji izvrši uplatu, to će biti istog dana evidentirano. Nova lista dužnika će se objavljivati svaka tri mjeseca".

Što lista sadrži?

"Na listi dužnika nalaze se oni porezni obveznici koji imaju dospjele dugove do 31. ožujka 2012. dugove i nisu izvršili uplate do 24. srpnja 2012. godine. Objavljena su imena tvrtki koje duguju više od 300.000 kuna poreza, poduzetnika koji duguju više od 100.000 kuna poreza te građana koji duguju više od 15.000 kuna poreza".

Hoće li netko iz porezne odgovarati za ovo dugogodišnje ignoriranje dugova? Tko je dozvolio sva ta dugovanja? Tko je ovim dužnicima omogućio to dugovanje, koji birokrata, je li to poznato?

"Moram reći da se dug od 52 milijarde kuna nije uopće spominjao prijašnjih godina, on kao da nije ni postojao. Iznos od 52 milijarde kuna počeo se spominjati tek ove godine. Ne bih rekla da je problem bio u poreznim službenicima, jer je to prevelik iznos da bi o tome odluku donosili pojedinci, odnosno službenici Porezne uprave. U svakom slučaju, riječ je o poreznim obveznicima, poduzetnicima, koji su bili u itekako u dobrim odnosima s bivšom Vladom, kojima je bivša Vlada omogućavala da ne plaćaju porezne obveze. Ti isti poduzetnici zapošljavaju veliki broj djelatnika, istovremeno su naplaćivali i radili dobre i unosne poslove za državu, nisu plaćali obaveze, a kad se radi posebno o građevinskoj djelatnosti, svoje podizvođače, odnosno kooperante, nisu uopće isplaćivali i oni su zbog toga došli u velike probleme, upravo zbog takvih".

Kako ćete naplatiti sve ove dugove? Koja je procedura?

"Lista poreznih dužnika je samo jedna od mjera uvođenja reda u porezni sustav Republike Hrvatske. U ovih šest mjeseci rada ove Vlade, Porezna uprava je donijela cijeli niz mjera kojima je cilj naplatiti porezna dugovanja. Porezne dugove koje smo naslijedili od bivše vlasti već djelomice i jesmo naplatili - oko pola milijarde kuna. Svjesni situacije u Hrvatskoj i teškoća s kojima se suočavaju poduzetnici mi smo tijekom srpnja omogućili novi reprogram poreznih dugova, tako da svi oni koji su u problemima mogu reprogramirati svoje dugove na 36 mjeseci. Sve je osmišljeno na način da funkcionira do donošenja Zakona o financijskom poslovanju. Očistit ćemo hrvatsko tržište od onih loših poduzetnika koji su izvor nelikvidnosti, a dati šansu onima koji mogu opstati na tržištu".

Pročitajte više