Šešelj: U BiH oduvijek žive samo Srbi

Foto: Guliver image/Getty images

SVJEDOČEĆI u obranu Radovana Karadžića, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je pred Haškim tribunalom da u BiH "oduvijek žive samo Srbi", javlja B92. Lider radikala je precizirao da u BiH žive, kako se izrazio, "Srbi-katolici, Srbi-muslimani i Srbi-pravoslavci", te da njegova stranka zastupa politiku "općesrpskog nacionalnog jedinstva".

Šešelj je posvjedočio da Karadžić "nije imao neprijateljski odnos prema Muslimanima i Hrvatima". Optužbu da su on i Karadžić bili sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bio progon Muslimana i Hrvata s velikih dijelova teritorija BiH i Hrvatske, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu, Šešelj je odbacio kao "lažnu".

Naznačio je da je bio u sukobu s drugim navodnim sudionicima u tom pothvatu, poput predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Šešelju, koji je u sudskom pritvoru od veljače 2003. godine, kada se dobrovoljno predao, Tribunal će 30. listopada izreći presudu po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih kaciga" UN-a.

Pročitajte više