Splitski kapetan već je 7 mjeseci u turskom zatvoru: "Drogu nikad nije vidio"

Foto: Privatni album

SPLITSKI kapetan duge plovidbe Marko Bekavac već je sedam mjeseci zatvoren u turskom zatvoru u Ankari jer se na brodu kojim je zapovijedao pronašlo nekoliko vreća u kojima je navodno bila droga. Tijekom zadnje plovidbe zapovijedao je brodom Phoenician 1, koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije i plovi pod panamskom zastavom. 

Kapetan Bekavac je trebao preuzeti teret, vreće gnojiva, za navedeni brod u kolumbijskoj luci te ga prevesti natrag u Tursku. Po dolasku u tursku luku uhićen je po zapovjednoj odgovornosti s još 9 članova posade, a suđenje im je zakazano za lipanj.  

"Kako da ja znam kad se sve događalo dok sam ja spavao, od 22 do 6 ujutro. I 28.8. ja sam tražio od kompanije na sugestiju agenta, tri dana prije nego što je počeo ukrcaj, da angažiraju privatne zaštitare i četiri kamere. Da je tako bilo, droga se ne bi mogla ukrcati", kazao je, prenosi HRT, Marko Bekavac, kapetan duge plovidbe.

Sud zakazan za 10. lipnja

Za sada njegov je jedini posjetitelj veleposlanik u Ankari Hrvoje Cvitanović.

"On izgleda dobro, mi smo imali normalnu komunikaciju oba susreta i dali smo mu na znanje da smo zatražili i treći", otkrio je hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović.

"Ključni detalj je to da je prva rasprava najavljena za 10. lipnja. Tražili smo također da predstavnici veleposlanstva RH u Ankari budu nazočni na raspravi, tako da iz prve ruke možemo vidjeti što se događa i da budemo uz rame gospodinu Bekavcu", kazao je hrvatski veleposlanik Hrvoje Cvitanović.

Ovo nije prvi slučaj u kojem je hrvatski kapetan na sličan način završio u zatvoru. Naime, prije 16 godina dubrovački kapetan Kristo Laptalo uhićen je u grčkoj luci Pirej nakon što je na njegovom brodu pronađeno više desetaka kilograma kokaina. Kapetan Laptalo nevin je proveo 16 mjeseci u grčkom zatvoru, a oslobođen je nakon što se optužnica pokazala neutemeljenom. 

Index je prije tjedan dana razgovarao s bratom kapetana Bekavca, a o svemu je u središnjem HTV-ovom Dnevniku govorio sinoć predsjednik Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana, kapetan Sanjin Dumanić.

Prije 16 godina nedužan je u zatvoru bio i kapetan Laptalo

Upitan koliko ovaj slučaj podsjeća na ono što se dogodilo dubrovačkom kapetanu Laptalu, koji je nakon 15 mjeseci provedenih u grčkom zatvoru ipak oslobođen optužbi za krijumčarenje drogom, Dumanić je kazao:

"Oba kapetana su članovi Udruge pomorskih kapetana Split. To se događa, naši su ljudi i mi smo profesionalno, po našem statutu, dužni da pomognemo. Kod kapetana Laptala smo napravili koliko smo mogli, priložili smo neke dokumente, uspjeli smo dobiti nešto. Koliko smo tu pomogli, ne znamo, ali baš smo bili moralna pomoć, a to isto želimo i kapetanu Bekavcu."

"On je član udruge Split, a udruga Splita je zajednica Hrvatskih udruga pomorskih kapetana. Kroz istu smo članovi Europske zajednice pomorskih kapetana, a obavijestili smo ih da je kapetan Bekavac zatvoren u Turskoj. Oni su izrazili svoju spremnost da pomognu", nastavio je.

"U Kolumbiji, gdje vlada jedna takva atmosfera, sve izgleda vrlo službeno, sve izgleda vrlo dobro organizirano. Ja sam imao priliku u Kolumbiji krcati s jednim brodom ugljen. Na brodu je bilo dvadesetak uniformiranih ljudi. Njih dvadeset ulijeva sigurnost. Vi mislite - pa mi smo mirni, sigurni, pa vidi koliko je tu njih. (...) Međutim, dogodilo se meni da sam poslije nekoliko dana na moru otkrio uz pomoć svoje posade jedan paket droge", ispričao je.

Kapetan također sumnja da je u krijumčarenje drogom bio uključen netko iz posade broda. Kapetan Dumanić kazao je da "novac sve kupuje" te da postoje članovi posade koji će takvu ponudu, nažalost, prihvatiti.

Je li posada krijumčarila drogu?

"Postoji mogućnost da je na brodu bila organizirana skupina koja je to radila. Jer po izvješću iz tiska - naravno, nemamo još pravo izvješće - navodno je ta droga bila u AfterPeaku. AfterPeak je jedan krmeni tank koji služi za balast. Ulaz u njega je kroz strojarnicu ili kroz neki drugi prostor, ne može svatko baš ući tamo. On je osiguran velikim metalnim limom koji ima 32 velike vide. Znači, mogao je netko od članova posade. Teško da bi netko sa strane to mogao ubaciti a da nitko od posade ne vidi", pojasnio je.

"To je višenacionalna posada, kapetan je izvan svega toga. Postoje svi mogući trikovi da se zapovjednika odvoji. Najjednostavnije je da vam priđe netko u nekakvoj uniformi i traži nekakvu potvrdu, gdje ste odložili zadnji put smeće, a njemu za vratom visi walkie-talkie uključen i tamo ga neki kriminalac s druge strane sluša i on kaže: 'Sad ovaj priča s kapetanom, kapetan je zauzet, mi možemo raditi što hoćemo.' Vrlo lako je kapetana izolirati", zaključio je kapetan Dumanić.

Brat tvrdi: Tražio je bolje osiguranje da spriječi šverc drogom, kompanija odbila

Što se sve događalo prije dolaska u kolumbijsku luku i na što je sve upozoravao kapetan Bekavac, za Index je ispričao njegov brat Jozo Bekavac, kojeg je, kako kaže, kapetan u sve uputio te mu proslijedio i određene dokaze. 

"Moj brat cijeli život plovi, nikada nije imao ni jednu mrlju u karijeri, a sada su ga zatvorili zbog droge na brodu kojim je upravljao, a koju nije ni vidio, osim na slikama. Na ovaj brod je ukrcan prvi put i trebao je ploviti tri mjeseca, a sad već sedam mjeseci leži u zatvoru.

Foto: Privatni album
Kapetan duge plovidbe Marko Bekavac koji se sedam mjeseci nalazi u turskom zatvoru

Rekao mi je da je prve probleme primijetio pri dolasku u luku Barranquilla u Kolumbiji, gdje je trebao preuzeti teret. Tamo ga je agent upozorio da u toj luci ima puno šverca drogom. Zbog toga je moj brat zatražio od turske kompanije koja je vlasnik broda da se angažira dodatno osiguranje i postave kamere. No, oni su se na to oglušili, a on je sve dokaze sačuvao", govori nam Jozo Bekavac.

"Inspektor mu je rekao da je u klopci, a odvjetnik da se neće lako izvući"

Na brodu je, kako nam navodi, turska policija pronašla oko 450 kilograma droge koja je bila smještena kod strojarnice, na pet metara dubine u brodu. U Kolumbiji se teret ukrcavao nekoliko dana, a brat zatvorenog kapetana kaže kako je tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika dva dana zaredom prije isplovljavanja bio na brodu u Kolumbiji. 

"Prvi dan su zaustavili utovar i pretražili brod a da nisu ništa rekli, drugi dan su stigli sa psom za otkrivanje narkotika i, kako su oni rekli, pronašli 14 vreća u AfterPeak tanku sa sumnjom na drogu. Navodno su oni te vreće iskrcali, ali mom bratu nisu ništa predočili, a nije potpisao ni nikakav dokument. 

O svemu je opet obavijestio kompaniju, a kad je brod pristao u Tursku, pronađena je droga kod istovara tereta. Turske vlasti tvrde da je ta droga došla u međuvremenu iako brod nije pristajao nigdje drugdje. Brat kaže da mu je inspektor rekao da je u klopci, a tamošnji odvjetnik da će ga ovo puno koštati i da se neće lako izvući."

"Nije siguran, govorili su mu da se preobrati na islam"

Obitelji je, priča nam njegov brat, izrazito teško, posebice kćeri (27) i sinu (16). 

"Čujem se s bratom i jako mu je teško. Nalazi se u zatvoru s najvećim kriminalcima. Kaže nam da su mu uvjeti dobri, ali on tamo nije siguran. Svaki dan je sve veća mogućnost da upadne u probleme. Nije siguran, čak su mu govorili da se preobrati na islam kako bi se malo zaštitio. 

Obitelji je ovo jako stresno, ne znamo što će se dogoditi. Svi smo pod stresom. Ovo sve izgleda kao zataškavanje međunarodne trgovine drogom. Ništa od samog početka nije izgledalo dobro i moj brat je upozoravao na to. Poslali su mu posadu koja nije obrazovana, a kasnije je saznao da je prošli kapetan pronađen mrtav na brodu pod sumnjivim okolnostima", rekao je kapetanov brat. 

Pročitajte više