Šestero radnika Nauta Lamjane dobilo otkaze, ugovori neće biti produženi svima: "Oni su svi manje-više imućni"

Foto: Hina

ŠESTERO radnika kaljskog brodogradilišta Nauta Lamjana dobilo je otkaze, a ostalih 30-tak radnika se s njima solidariziralo i ne želi raditi, iako im je stečajni upravitelj Alein Khan, kako je sam rekao, najavio da će im produljiti ugovore o radu, od čega je odustao.

Khan je jutros potvrdio da su ugovori istekli za četvero čuvara i dvije službenice te da je jutros mislio 36 radnika pozvati na produljenje ugovora, no od toga je, kaže, odustao zbog njihove reakcije, te će ih pozvati 15 ili 20.

"A ovi neka se vrate svojim apartmanima, maslinama i tako dalje. Oni su svi manje-više imućni i jednostavno se ponašaju kako se jedan radnik ne bi smio ponašati", kazao je Khan.

Upitan nije li ipak malo pretjerano reći da su radnici Nauta Lamjane imućni, odgovorio je da relativno jesu. "Ne kažem da su baš bogataši, ali da osim njih možda dvoje, troje svi oni imaju kod kuće koji apartman i poljoprivredu, te nisu toliko potrebiti za tih dvije do tri tisuće kuna", rekao je Khan.

Istaknuo je kako u brodogradilištu objektivno ima posla za 15 do 20 radnika, ali da je im je išao na ruku i želio pozvati sve radnike u proizvodnji. "Međutim, oni su to odbili. Da su jutros ušli, radilo bi njih 36-ero, a ovako im više neće biti produženi ugovori", poručio je.

Khan je istaknuo da to nije kazna, već realnost. "Ako ne žele raditi, postoji puno drugih radnika koji su nekada radili i koji žele raditi. Oni su puno manje obijesni od ovih i ti će dobiti posao", zaključio je stečajni upravitelj.

Sindikalni povjerenik Mario Košta, koji je odmah po dolasku Khana u brodogradilište dobio otkaz, potvrdio je da jutros radnici nisu radili jer za šestero njihovih kolega nisu produljeni ugovori o radu.

"Ja sam izvan škvera, vodim pravnu bitku i ništa ne uvjetujem ljudima. Rekao sam im da rade po svojoj savjesti. A oni su očito svjesni da će sljedeći tjedan biti još pet ljudi manje i tako dalje, te da će Khan ostvariti ono što je naumio, a to je likvidacija firme od 1. lipnja", rekao je Košta.

Pročitajte više