Sestra i pacijent strahuju od zaraze: Na dijalizi u splitskom KBC-u zatajio da je HIV pozivitivan

Foto: google maps

PACIJENT, koji je prije tjedan dana stigao na dijalizu u splitski KBC po hitnoj proceduri jer je bio životno ugrožen, zatajio je da je HIV pozitivan. Nalaz je bio gotov sutradan, kada je na istom aparatu izvršena dijaliza još jedno pacijentu, a u opasnosti je i sestra na Kardiologiji, koja je HIV pozitivnom pacijentu izvadila krv bez zaštitne opreme. Jesu li se zarazili, neće biti poznato još neko vrijeme. Terapija im je propisana za mjesec dana.

Dr. Ljutić: Nema panike, sve držimo pod kontrolom

Događaj nam je potvrdio pročelnik Zavoda za bubrežne bolesti dr. Dragan Ljutić.

"Nema nikakve panike. Pacijent koji je bio na dijalizi poslije HIV pozitivnog pacijenta i sestra koja mu je vadila krv primaju terapiju preventivno. Nije još zabilježen slučaj da se HIV prenio preko uređaja za dijalizu. Pacijent je zatajio da je HIV pozitivan, a nalazi su bili gotovi tek sutradan. Morali smo mu smjesta pomoći. Imao je visok kalij, srčana frekvencija se usporila i prijetio je zastoj srca", kaže dr. Ljutić.

Nema greške u proceduri?

Tvrdi da nije počinjena nikakva greška u proceduri.

"Nema greške, takve se stvari događaju. Ako netko ima infarkt, morate odmah reagirati. To samo govori koliko je naš posao ozbiljan. Sve smo inače konzultirali oko ove situacije. Vrlo je bitno da nam pacijenti kažu sve o svom stanju kako bi im mogli pomoći na pravi način. Da smo znali da pacijent ima HIV, onda bi imao aparat kojeg bi isključivo on koristio, a ne bi ga dijelio sa ostalim pacijentima. S njim je inače sve u redu. Otpušten je jučer kući i dijaliza mu nije bila više potrebna", kaže dr. Ljutić.

Pojasnio nam je i da se prilikom vađenja krvi znaju ne koristiti rukavice radi boljeg osjećaja.

Pokušali smo doći i do ravnatelja KBC-a dr. Kolje Poljaka, no nije bio dostupan.

Pročitajte više