Sever: Nevjerojatna je hladnoća kojom muzu građane, to građansko vime već je potpuno prazno!

SKUPLJE je sve i bilo je samo pitanje vremena kada će poskupjeti i grijanje. HEP je poslao zahtjev za poskupljenjem grijanja za čak 37 posto u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku.

Iz HEP-a podsjećaju da cijene grijanja nisu rasle od 2009., kao i da cijena goriva čini tri četvrtine troškova. O razlozima poskupljena jučer je u Dnevniku 3 progovorio direktor HEP-ova Toplinarstva Robert Krklec.

"Zadnje poskupljenje grijanja bilo je 1. rujna 2009. godine. U međuvremenu je poskupjelo gorivo, koje sudjeluje u ukupnoj strukturi troškova sa 75 posto, plin je poskupio za više od 60 posto, a tekuće gorivo za više od 40 posto. HEP toplinarstvo je prošle godine imalo gubitak veći od 320 milijuna kuna. Smatram da su to dobri i opravdani razlozi za poskupljenje grijanja", kazao je Krklec.

U moru loših vijesti - jedna dobra!

Od idućeg tjedna cijene goriva mogle bi napokon pasti. Prema neslužbenim informacijama, od utorka bi benzini trebali biti jeftiniji za desetak lipa, a dizeli za četiri lipe po litri. Rezultat je to cijena na Mediteranu, a potpredsjednik Vlade Branko Grčić i jučer je ponovio da će Banski dvori reagirati tek ako cijena probije granicu od 12 kuna.

"Vi znate da je to utjecaj eksternih tržišta energenata i da je tu jako teško utjecati na te cijene i dok je tako na svjetskom tržištu, to će se uvijek reflektirati na inflaciju u Hrvatskoj. Mi smo davno postavili neku granicu cijene goriva i vjerojatno je to nešto što će i dalje ostati granica do koje Vlada neće intervenirati. Tako da je prostor za intervenciju u tom segmentu dosta sužen", rekao je Grčić.

U Osijeku zahtjev HEP-a neće prihvatiti, najavljuje gradonačelnik Krešimir Bubalo.


"To je pljačka. Dopis je došao, mi smo dokumentaciju proslijedili Heri, Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji. Očekujemo njihovo očitovanje, ali ja osobno ne vidim razloga za još dodatno povećanje i cijene toplinske energije u Osijeku. Znači, mi nećemo dati suglasnost. Najlakše je dizati cijene, a ne racionalizirati poslovanje i ne smanjivati troškove", jasan je Bubalo.

HSLS traži smjenu direktora HEP-Toplinarstva

U priopćenju koje potpisuje predsjednik HSLS-a, Darinko Kosor, prozivaju prvog potpredsjednika Vlade koji je, kako kažu, opet lagao jer je obećao da nakon poskupljenja struje i plina neće biti daljnjih poskupljenja.

No, zbog najave poskupljenja grijanja za 37 posto traže smjenu direktora HEP-Toplinarstva. Kosor je kao predsjednik Kluba HSLS-HSS, sa sedam zastupnika u Skupštini Grada Zagreba, pozvao sve klubove na jedinstvo u zaštiti građana grada Zagreba.

Više o tome javnost će izvijestiti sutra na konferenciji za novinare.

Sever: Nevjerojatna je hladnoća kojom muzu građane

HEP-ov zahtjev za znatnim poskupljenjem grijanja u šest gradova u Nezavisnom hrvatskom sindikatu ocjenjuju kao očekivani nastavak pritiska na životne troškove građana. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever svjestan da grijanje nije poskupjelo dulje od tri godine za dizanje cijene, nakon većeg PDV-a, skupljeg plina i struje ne nalazi opravdanje.

"Nevjerojatno je sa koliko hladnoće se takve odluke donose i sa koliko lakoće zapravo od strane vlasti ti troškovi prekrcavaju na građane. Ovo je već jednostavno previše kako god se okrene. Ispada da Vlada muze iz građana ili posredno ili neposredno gdje god i kako stigne, a da ih ničim ne hrani. To građansko vime već je potpuno prazno", slikovito zaključuje Sever.

Pročitajte više