Shizofrenija u Banovini: Kerum poduzetnik razgovarat će s Kerumom gradonačelnikom

KERUMA danas roštiljaju gradski vijećnici. Prvo se SDP-ova Aida Batarelo dohvatila slučaja potkopavanja kolektora pred Kerumovim Marjanom. Kao što je Index već pisao, kolektor je prvo kopala Kerumova tvrtka Adriatica, ali ga nije dovoljno ukopala pa će onda Grad Split platiti 2,6 milijuna kuna plus PDV da se uz Zapadnu obalu mogu privezati mega jahte. Batarelo je pitala Keruma je li se mogao sam sa sobom dogovoriti, a ne Gradu i Splićanima raditi štetu.

Kerum: Oću, pričat ću sam sa sobom...

Pospani Kerum nije se izgubio nego joj je odgovorio: "Gradonačelnik Kerum razgovarat će s poduzetnikom Kerumom. Dobit ćete odgovor u pisanom obliku."

Za riječ se javio HDZ-ovac Mirko Ramljak. Kad će Grad ustrojiti civilnu zaštitu? Spomenuo je snijeg. Kerum je i dalje pospan, ali ga snijeg posebno živcira. Odgovor je bio u dosadašnjem stilu.

"Hoće li djeca imati što za jesti, hoće biti rata, to su pitanja, a ne snijeg..."

"Treba razmišljat' hoće li djeca imati jesti, hoće li biti rata, a ne snijeg. To je manji problem...", zabrinut je bio za globalnu situaciju Kerum.

"Kad će biti ustrojena civilna zaštita", inzistirao je Ramljak na odgovoru. "Ha, on je vojnik...", sjetio se Kerum. I dalje nije znao što bi odgovorio. Srećom, u stolicu se u pravi trenutak smjestio dogradonačelnik Jure Šundov. Kriza je brzo prevladana, a kako i ne bi. Vojnik Ramljak namjerio se na brigadira Šundova. Jure je brzo pojasnio da Grad nije mogao aktivirati civilnu zaštitu, jer ona ni ne postoji, a svi koji su drugačije pisali i govorili - nemaju pojma.

Snježna katastrofa i loša komunikacija s dr. Dujom

Vesna Perak, nova vijećnica SDP-a, zanimala se za polomljene nakon snježne katastrofe. Kolika je šteta, je li Grad ponudio nagodbu ozlijeđenima...

"Nisam siguran da su brojke točne. Sigurno nisu. Ma kakvi 900 ljudi Splićana... Jure zna, on je sve pratio. Gradovi i općine u Dalmaciji imale su veći broj ozlijeđenih u odnosu na broj stanovnika u gradu, i nitko to nije spomenuo. U Zadru sigurno veći postotak. To je bila elementarna nepogoda, ozlijedili su svugdje gdje je bio led. Samo se medijski spominjalo i kritiziralo Grad Split i nikoga više. Evo, vidite u Zadru, tamo ih je 30 posto više ozlijeđenih", branio se Kerum.

Dogradonačelnik Šundov potom je iznio detaljan prikaz svega što je radio kad se Split zabijelio. Sve su digli, štitili integritet građana, djelatnika, djece, svega kad su proglasili Snježni dan... Požalio se da su imali lošu komunikaciju s dr. Dujom Marasovićem, šefom KBC-a Split, ali i predsjednikom gradskog HDZ-a.

"Zazivao je da vojska preuzme vlast, a vojska je čistila pred njegovom bolnicom", podsjetio je Šundov. "Svima koji su se polomili izrazio sam suosjećanje i želju za brzim oporavkom", otkrio je Kerumov zamjenik.

Skromnost mu vrlina: "Kerumova obala je preporod Grada Splita, takvo što se od MIS-a nije napravilo"

Kerumu je načisto eksplodirao ego, kada ga je šef splitskog SDP-a Marin Jurjević Baja pitao kad će više biti gotovi radovi na Zapadnoj obali. Možda je bilo bolje da je preskočio to pitanje. Kerum ga je shvatio kao teški izazov. Jednostavno se nije mogao dovoljno nahvaliti.

"Hvala dragom Bogu..."

"Ja ću tu obalu zvati Kerumovom, jer mi je tako zgodnije, a vama to ne paše. Kerumova obala Splitu će donijeti preporod. Kome nije jasno, bit će mu jasno kada se otvori. To je projekt koji se čeka od '57. godine i hvala dragom Bogu da smo ga dovršili. Satrali smo se i doživili tolike napade. Split tako nešto nije dobio od Mediteranskih igara", uvjeren je Kerum u svoju prosvjetiteljsku ulogu.

Hvali Boga, a zaboravio je spomenuti da Kerumovu obalu financiraju građani Splita, i to sa 80 milijuna kuna iz gradske blagajne, unatoč tome što je Kerum govorio kako to neće ništa koštati. 

Evo, ispalo da ipak košta. Jurjević nakon Kerumove samohvale nije imao ništa za primijetiti... Konstruktivnu raspravu je u ovakvim okolnostima prilično teško voditi. Zbog Kerumovog ego tripa sjednica Gradskog vijeća poprima nadrealne dimenzije...

Pročitajte više