"Siguran sam da će interes za "scraping" biti dosta velik"

Foto: Hina

DO KRAJA mjeseca biti će otvoren natječaj za "scraping" ribarske flote.

Dio je to programa Operativnoga plana za što je Hrvatska iz Europske unije dobila 11,6 milijuna eura , od kojih je 4,7 milijuna eura namijenjeno scrapingu, a riječ je o uništavanju brodova kako bi se smanjila ribarska flota i spriječio prekomjerni izlov ribe koji je u zemljama EU-a već dosegnuo 80 posto ribljeg fonda.

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve hrvatske ribare koji se više ne žele baviti gospodarskim ribarstvom da se jave na natječaj i budu li udovoljavali kriterijima, brod će im biti uništen, a oni će za to dobiti novac.

"Tu je cijeli niz parametara od GT-a do starosti broda i ostaloga, sve je objavljeno na stranicama ministarstva. Stalno radimo sastanke sa cehovima i udrugama ribara da damo što više informacija i siguran sam da će interes biti dosta velik."

Jakovina pozvao ribare da započnu sa prikupljanjem potrebne dokumentacije

Rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i dodao kako se još ne zna točna cijena za otkup.

"Mi znamo da u ovoj godini imamo na raspolaganju oko četiri i pol milijuna eura. U iduće dvije godine su ta sredstva značajnija odnosno operativni program 2014./2020. predviđa ukupno oko 300 milijuna eura i utoliko bi trebala biti veća sredstva za povlačenje ribolovne flote."

Završio je ministar i pozvao ribare da započnu sa prikupljanjem potrebne dokumentacije.

"Puno značajnije mi je da se pripremaju projekti za period 2015.-20. kada ćemo imati više projekata pogotovo u onom dijelu direktnih investicija cijeli gement od primarne proizvodnje do prerade."

Pročitajte više