Sindikat Arena trikotaže: Bivša direktorica nečuveno prebacuje odgovornost za propast firme na nas radnike

Foto: Regional Express

NAKON što je jučer šefica Uprave i direktorica Arena trikotaže, Snježana de Gravisi, izvijestila javnost kako je podnijela ostavku jer je radnici ne podupiru u odluci da se nad tvrtkom pokrene predstečajni postupak, o svemu se oglasio i sindikat Arene Pula.

> Radnici pulske Modne kuće Arena u štrajku: Nisu primili devet plaća!

> Policija u Arena trikotaži: Gdje je nestao novac iz fonda uzajamne pomoći?

"Odakle gospođi de Gravisi obraz da odgovornost za neuspjehe u upravljanju firmom prebacuje na radnike?"

"Jučer je direktorica Arene, gospođa Snježana de Gravisi, u javnom pismu izvijestila javnost o svojoj neopozivoj ostavci na čelno mjesto u upravi naše tvrtke. Prvo što javno želimo sada već bivšoj direktorici poručiti: Odakle gospođi de Gravisi obraz da odgovornost za neuspjehe u upravljanju firmom prebacuje na radnike i njihovo ustavno i zakonsko pravo na štrajk u situaciji kad za svoj pošteni rad nismo dobili plaće za sedam mjeseci, sve do trenutka stupanja u štrajk 21. veljače 2014.

Odgovornost za upravljanje tvrtkom, uz sve zakonske ovlasti, dužnosti, ali i privilegije, snosi Uprava, time i gospođa de Gravisi. Radnici nemaju upravljačkih prava. A kad se već upustila u prozivanje, čudno da nije niti jednom riječju spomenula vlasnike tj. glavne udjeličare pa da je recimo javnost u svom pismu ostavke upoznala s koracima i kontaktima s najvećim udjeličarom gospodinom Marijanom Racanom.

Njeno prebacivanje odgovornosti na radnike potvrđuje ono što smo znali od prvog trenutka kad je preuzela čelo tvrtke - da je riječ o osobi nedorasloj važnoj funkciji na koju je postavljena.

Možda će neki naši sugrađani razumljivo ovaj njen čin neopozive ostavke smatrati činom kukavičluka, jer ostavlja radnike u najtežim trenucima u povijesti firme, ali naše je uvjerenje da je ona to trebala i morala učiniti puno prije pa bi i posljedice bile puno blaže!

"Kako Vas nije sram povezivati poštene radnike i mešetare?"

Želimo i planiramo uskoro nastaviti proizvodnju i u tom smjeru već vodimo razgovore s svim našim kolegama radnicima, s našim prodavačicama kao i našom sindikalnom središnjicom, te u tom smislu očekujemo i puno razumijevanje Nagodbenog vijeća u Zagrebu.

Nečuveno je i da se sada već bivša direktorica u svom otvorenom pismu poziva na navodnu "ocjenu" Nagodbenog vijeća, koje u pismu bivša direktorica de Gravisi ili možda njeni PR pomoćnici drsko krste u "Predstečajno nagodbeno vijeće", i time se direktno upliće u rad i, medijski manipulativno, prejudicira odluku ovog neovisnog tijela. Nama je, isto to neovisno tijelo, izričito kazalo da se na njega ne može i ne smije nikako utjecati sve do donošenja njegove odluke. Što smo mi, kao sindikat, do danas ispoštovali.

Vrhunac drskosti je teza iz otvorenog pisma gđe de Gravisi da "stečaj Arena modne kuće nikako nije dobro rješenje za nas, ali bi bilo dobro rješenje za špekulante koji očekuju kupnju naših najvrjednijih nekretnina u drugom ili trećem krugu rasprodaje stečajne mase". Kako Vas nije sram povezivati poštene radnike i mešetare?

Na jedno od obrazloženja ostavke bivše direktorice da "uprava nema širu podršku unutar tvrtke", moramo naglasiti da je sindikat pregovara s Upravom još od svibnja 2013. po pitanju zaostataka i neisplaćenih plaća, ali konkretnog i jasnog odgovora Uprave do danas nema!

"Mi radnici Arene i sve naše obitelji, podnijeli smo i podnosimo ogromnu žrtvu za našu firmu već time što smo smo osam mjeseci radili bez plaće, te i dalje dolazimo na posao"


Nitko od nas radnika nije htio obustaviti proizvodnju, a još manje izgubiti radna mjesta. Na štrajk kao legitimno i legalno sredstvo bili smo prisiljeni zbog neodgovornog i nedoraslog poslovanja Uprave koja je sa svakom odlukom odugovlačila u nedogled. Mi radnici Arene i sve naše obitelji, podnijeli smo i podnosimo ogromnu žrtvu za našu firmu već time što smo smo osam mjeseci radili bez plaće, te i dalje dolazimo na posao. Želimo, i namjeravamo pokrenuti ponovno proizvodnju!

Na kraju, o vjerodostojnosti bivše direktorice govori njena izjava u intervju Glasu Istre prije pet dana da je: `U trenutku kad sam došla na čelo uprave situacija nije bila dobra i na računu nije bilo novaca štrednje`. Nikako se to, međutim, ne slaže se s izjavom iste osobe, Snježane de Gravisi, koju je dala Glasu Istre nedugo nakon stupanja na dužnost predsjednice Uprave Arena Modne kuće , 11. travnja 2012., kada je izjavila da tvrtka, citat: `Posluje pozitivno, prihodi su lani u odnosu na preklani povećani za dva posto; lanjska dobit iznosila je 22 tisuće kuna, što je 30 posto više nego preklani`.

Zaključno, ponovno ispred cijele javnosti zahtijevamo od nadležnih institucija, da brzo i djelotvorno reagiraju i o rezultatima istrage obavijesti čim prije i radnike i širu javnost", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Sindikat Arene Pula.

Pročitajte više