Sindikat Istre i Kvarnera: Uprava LRH-a namjerava iskazati 50 radnika viška zbog stjecanja dobiti

Foto: liburnia.biz

PREDSTAVNICI Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) upozorili su danas na konferenciji za novinare da Uprava Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) namjerava iskazati više od 50 radnika viška, što u tom sindikatu smatraju neopravdanim, usmjerenim isključivo prema stjecanju što veće dobiti.

Predsjednik SIK-a Bruno Bulić istaknuo je da je u LRH "kratko trajao mir" i da je Uprava na početku sezone pripremila sistematizaciju kojom iskazuje više od 50 radnika viška.

Dodao je da bi višak radnika, budući da se novom sistematizacijom smanjuje broj radnih mjesta, mogao biti oko stotinu.

Time se bez opravdanih razloga pridonosi ubrzavanju kolapsa hrvatskoga mirovinskog sustava, rekao je Bulić i ocijenio da je postupanje Uprave LRH nedopustivo.

Voditeljica ureda SIK-a za Kvarner Marina Cvitić podsjetila je da je Uprava LRH još u prosincu prošle godine namjeravala otpustiti i zbrinuti 87 radnika, čemu se sindikat bio usprotivio jer smatra da za izradu programa zbrinjavanja nema zakonskih pretpostavki.

Nakon intervencije opatijskoga gradonačelnika Ive Dujmića, po izjavama u medijima, Uprava LRH tada je odustala od zbrinjavanja viška radnika, dodala je.

Marina Cvitić istaknula je kako se može zaključiti da je Uprava LRH obmanula i radnike i gradonačelnika Opatije te da u sindikatu ponovno očekuju reakciju opatijskoga gradonačelnika.

Predstavnici SIK-a upozorili su da LRH namjerava kupiti još neke neprivatizirane tvrtke te su pozvali mjerodavno ministarstvo, koje je objavilo natječaje za prodaju nekoliko tvrtaka, da dobro razmotri kome će ih prodati.

Ističu da je LRH u roku od mjesec dana nakon preuzimanja hotela "Cavtat" ondje za polovicu smanjio broj radnika.

Naveli su da u tom sindikatu žale što Ministarstvo turizma nije prihvatilo prijedlog da se standardizacija objekata obavlja i na temelju broja stalno zaposlenih radnika, što SIK godinama predlaže.

Po podatcima iz SIK-a, u LRH je, prije nego što je tu tvrtku preuzeo sadašnji većinski vlasnik, bilo dvostruko više zaposlenih, a prošle je godine iz te tvrtke otišlo oko stotinu radnika koji se nisu mogli nositi s pritiscima.

Sada je u radnom odnosu oko 430 ljudi, od kojih je u hotelima njih 318 na neodređeno vrijeme, a u sindikatu smatraju da ih je premalo u odnosu prema broju hotela te da to smanjuje kvalitetu rada.

Pročitajte više