Nacional ima nalaz obdukcije. Izvor: Rodilja na Sv. Duhu umrla zbog greške liječnika

4aadaf7b-08e8-4b3d-91f8-6e69715ec8d9.jpg

KONCEM siječnja ove godine u zagrebačkom Svetom Duhu preminula je rodilja, a bolnica je pokrenula postupak unutarnjeg nadzora kako bi se ispitale sve okolnosti slučaja. Prva informacija je bila da je preminula zbog plućne embolije uzrokovane trombom te da se radilo o teškom slučaju. No, javnost već mjesecima ne dobiva odgovor što se točno dogodilo.

> KB Sveti Duh: Rodilja nije umrla zbog greške liječnika, nalaz ne smijemo objaviti

Index je nedavno poslao upit o slučaju no ni bolnica ni Ministarstvo nisu nam dali odgovor na pitanje: što se točno dogodilo i koji je uzrok smrti mlade žene.

"Pitanja koja ste nam postavili duboko zadiru u privatnost preminule pacijentice i njene obitelji. Pravo pristupa medicinskoj dokumentaciji imaju osobe iz čl. 24. Zakona o zaštiti prava pacijenata", kazali su nam iz bolnice.

Isto su odgovorili na upit Nacionala koji je dobio nalaz obdukcije a koji, kako pišu, budi ozbiljnu sumnju u zataškavanje. Dodaju i kako su u kontaktu s obitelji koja će procijeniti hoće li i kada izaći s pričom o svemu.

Nacional piše kako je sasvim jasno, iz obdukcijskog nalaza, da je žena umrla zbog iskrvarenja, a kako se da iščitati te kako im je kazao izvor, zbog više grešaka koje je počinio mladi liječnik. Prvo je nije dobro zašio nakon carskog reza, a onda nije prepoznao, unatoč upozorenjima primalja i anesteziologa, da je mlada žena u teškom stanju te da treba hitnu daljnju obradu.

Dvije medicinske sestre dale otkaz

Nedugo nakon smrti mlade žene glavna sestra, baš kao i njezina kolegica koja je bila s njom na Jedinici intenzivnog liječenja taj dan, dale su otkaz. Obje su radile 20 godina na Klinici. Glavna sestra zvala je liječnike jer joj se činilo da žena previše krvari, međutim nitko joj se nije javljao.

Kada je na kraju došao liječnik, koji je ranije, prema pisanju Nacionala prvo dao krivu terapiju radi visokog tlaka ženi, a onda i dovršio carski rez prilikom čega je učinio grešku zbog koje je žena iskrvarila, opet je ignorirao upozorenja primalje na tome da se ženu hitno mora pregledati i dalje obraditi jer krvari više nego je uobičajeno.

On je procijenio da ne treba hitnu obradu, a greška je počinjena i kasnije kad se, unatoč procjeni primalja i anesteziologa da je žena u teškom stanju, prvo čekalo da se sastane stručni konzilij, da bi tek u 14:15 došla na red za revizijski zahvat. Tada je bilo kasno.

Tijekom revizijskog zahvata stalo joj je srce prvi put, zaustavljeno je krvarenje stavljanjem kompresivnog šava na maternicu, nakon toga su uslijedile još tri reanimacije i nakon posljednje je premještena u Središnju kiruršku jedinicu intenzivnog liječenja. Tamo joj je opet stalo srce i reanimirali su je bezuspješno po protokolu koji traje 90 minuta. Smrt je službeno proglašena u 18:05.

Pročitajte više