Sindikat znanosti najavljuje prosvjede zbog propalih pregovora o Kolektivnom ugovoru

Foto: Hina

PROPALI su pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje. Sindikat znanosti na smanjenje plaća i otkazivanje KU-a odgovara štrajkom u svibnju.

Predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić kaže kako je Kolektivni ugovor otkazan na nezakonit način.

"Pregovori su jučer neuspješno završeni. Obje su strane odlučile ne potpisati Kolektivni ugovor. Ministarstvo je tražilo da pristanemo na smanjivanje plaća, odnosno da se odreknemo dodatka od 4, 8 i 10% za godine staža. Sindikat to nikako ne može i ne pristaje na takvo nešto, iz više razloga. Pristankom bi se odrekli mogućih sudskih tužbi na koje imamo pravo, istovremeno ne bi mogli organizirati štrajk na koji imamo pravo" rekao nam je Ribić.

Sindikat je podigao već dvije tužbe, jednu kojom osporava zakonitost otkazivanja Kolektivnog ugovora i drugu na Ustavnom sudu zbog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća za 4, 8 i 10%. Ovisno o ishodu te dvije tužbe, Sindikat znanosti će nakon toga pokrenuti masovne tužbe za sve svoje članove kojima se neće isplaćivati prava iz Kolektivnog ugovora.

Također, Ribić dodaje kako je KU otkazan, zbog toga što Ministarstvo nije bilo spremno plaćati školarine asistentima kao zaposlenicima na poslijediplomskim studijima i zato što su htjeli izbaciti dodatak za doktorat i magisterij iz Kolektivnog ugovora za znanost. Osim toga smatraju i kako ih Ministarstvo diskriminira u odnosu na druge javne službe.

"Traže nerazumno od nas, prvo su govorili da će samo dirati božićnice i regres, a sada su prešli i na plaće već, i to treći put zaredom. Ukinuli su 3, 5, 7,9 u prosvjeti i smanjili uredbom 3% za plaće. Sada idu na ovih 4,8 i 10 za starije radnike. Očito nemoć jedne politike da vodi normalnu gospodarsku politiku".

Pročitajte više