Sindikati kažu da Vlada nema potporu za otkaze: O tome nismo ni pregovarali ni razgovarali!



"UOPĆE nije bilo razgovora niti rasprava o viškovima zaposlenih, a kamoli da su sindikalne središnjice još za to Vladi dale i nekakvu potporu jer za to jednostavno nemaju ovlasti niti je Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) mjesto gdje se takvo nešto može dogovarati. To je proces koji se odvija između sindikata na čije se članove to odnosi i poslodavaca, bilo da je to Vlada ili uprave tvrtki", navodi se u današnjem priopćenju Nezavisnih hrvatskih sindikata koje potpisuje predsjednik Krešimir Sever.

Prvo treba pitati članove sindikata

Naime, Sever naglašava kako su na sastanku GSV-a sindikalni predstavnici naglasili kako je Vlada kao poslodavac orijentirana na razgovore i pregovore sa sindikatima državnih i javnih službi, a kad je riječ o tvrtkama u državnom vlasništvu, onda se razgovori i pregovori trebaju voditi između uprava i sindikata tih tvrtki i to ne samo vezano za kolektivne ugovore, nego i restrukturiranja.


"Sindikalni će predstavnici zbog osjetljivosti tematike prije nego li s Vladom, odnosno upravama tvrtki bilo što dogovore, pitati članove sindikata koji zapravo jesu sindikat", naglašava Sever u svom priopćenju dodajući da čak ni u zaključku GSV-a ne stoji da su se članovi GSV-a uključujući sindikalne predstavnike suglasili i poduprli prijedlog proračuna za 2012. godinu.

Nema druge istine

Kako kaže Sever, na kraju zaključak GSV-a glasi kako su članovi GSV-a poduprli makroekonomske ciljeve proračuna, odnosno nigdje ne stoji i sam proračun, uz iznesene primjedbe.

"I nema druge istine. Upravo zbog interpretacija koje su se u javnosti pojavile NHS će zatražiti da se sjednice GSV-a tonski snimaju", stoji na kraju. 

Pročitajte više