Sindikati ponovno izlaze na ulice: "Živi zid za obranu radnih mjesta – posao i plaća, a ne burza!"

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga sindikata za 22. studenog najavili su prosvjed na Markovu trgu pod nazivom "Živi zid za obranu radnih mjesta – posao i plaća, a ne burza!". Vladu optužuju da je "dopustila i dopušta propadanje hrvatske industrije" te joj jasno i javno poručiti kako je na tom putu ista kao i sve dosadašnje

"Deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 38,8 milijardi kuna. Investicije su u prvih pola godine sa 154,4 milijuna eura dosegle samo četvrtinu lanjskih, a godišnji pad industrijske proizvodnje iznosi golemih 7,7 posto. Struja poskupljuje, kao i plin, meso, voće, povrće...Više od 80 posto nezaposlenih dolazi iz svijeta rada, a trećina toga broja izgubila je posao u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu", kazao je Matijašević.

Prosvjed ima za cilj upozoriti na položaj radnika u tvrtkama koje posluju s problemima. Na konferenciji za novinare istaknuli su kako je u Hrvatskoj trenutačno najmanje 70 poduzeća s više od 70.000 radnika u kojima ljudi rade, a neredovito primaju plaću!

"Više ne možemo tolerirati da tvrtke odlaze u stečaj, kao što je neki dan otišao Gredelj, bez ispaljenog metka", poručio je Novosel.

Pročitajte više