Sindikati protiv 250 otkaza u Ini: "To je posljedica nerazumnih odluka Vlade"

Foto: Ina.hr

SINDIKAT naftnog gospodarstva (SING) i Sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN) oštro su se danas usprotivili planiranim organizacijskim promjenama u Ini zbog kojih će u iduća tri mjeseca više od 250 radnika te naftne kompanije biti proglašeno viškom, najavivši borbu za očuvanje radnih mjesta svim zakonskim sredstvima.

Predloženim organizacijskim promjenama najviše su pogođeni radnici zaposleni u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, što je izravna posljedica nerazumnih administrativnih odluka Vlade na koje su sindikati već upozoravali, ustvrdio na konferenciji za novinare koordinator EKN-a u Ini Željko Jurašinović.

Naglasio je da stoga od Uprave Ine sindikati zahtijevaju odustajanje od proglašavanja viška radnika dok ne završe pregovori između Vlade i MOL-a. Većinski suvlasnici najprije moraju dogovoriti dugoročnu strategiju razvoja Ine, kako bi se mogle utvrditi bilo kakve promjene.

"Tražimo od poslodavca da pristupi socijalnom dijalogu sa sindikatima kako bi se postiglo dugoročno rješenje - sklapanje socijalnog sporazuma u Ini", poručio je Jurašinović.

Predsjednik SING-a Božo Mikuš optužio je Vladu da je izravno ugrozila poslovanje Ine odlukama o cijeni plina i obvezi isporuke plina HEP-u po znatno nižoj cijeni, administrativno smanjivši cijenu plina s 2,3 kune na 1,7 kuna po kubičnom metru.

Uz to, prisilnom prodajom plina uskladištenog u podzemnom skladištu po cijeni od 0,58 kuna po kubičnom metru, dodatno je ugrožen poslovni rezultat, a zna se da najveći prihod Ina ostvaruje istraživanjem i proizvodnjom nafte i plina, naglasio je Mikuš.

Ustvrdio je kako je višak od 250 radnika izravna posljedica nerazumnih Vladinih administrativnih odluka koje će dovesti do zatvaranja više plinskih polja i stvaranja novog viška radnika.

Daljnji gubitak prihoda dugoročno će se odraziti na sve Inine dijelove, a naročito na rafinerije, odnosno mogućnost njihove modernizacije koja je ključna za sigurnost radnih mjesta, kaže Mikuš.

Tajnica SING-a Jasna Pipunić izvijestila je da sindikati predlažu hitno osnivanje Fonda za doškolovanje i prekvalifikaciju prema ukazanim dugoročnim potrebama.

Fond bi financirala Ina, njime bi upravljalo tijelo sastavljeno od predstavnika poslodavca, sindikata i Radničkog vijeća, a prema potrebi i vanjskih neovisnih stručnjaka za tržište rada, rekla je Pipunić.

Pročitajte više