Sindikati traže povlačenje zakona o uskrati isplate božićnica: "Na ovakvo se nasilje uzvraća nasiljem!"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

ČETIRI sindikalne središnjice uputile su dopis premijeru Zoranu Milanoviću vezano uz Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava, poput božićnica, zaposlenima u javnim službama. Sindikati traže da Vlada odustane od po njima spornog zakona, odnosno da se on ne uputi u saborsku proceduru.
Razlozi zbog kojih sindikati traže da se zakon povuče nabrojeni su u dopisu:

"Prvo, namjeru o usvajanju ovoga Zakona Vlada RH je, temeljem Zakona o radu i Sporazuma o osnivanju GSV-a, bila dužna prethodno staviti na dnevni red sjednice GSV-a (a prije toga i na njegova stručna radna tijela).

Drugo, Zakon je direktan udar na slobodu kolektivnog pregovaranja i suspendira materijalna prava radnika u važećim kolektivnim ugovorima. Ako je zakonom moguće suspendirati sklopljeni kolektivni ugovor onda više ne postoji niti jedan razlog za sklapanje novih, te bi to bila konačna destrukcija sustava kolektivnog pregovaranja.

Treće, time je Zakon udar na demokraciju u dijelu socijalnog života, jer se volja građana, kao radnika, na sindikalno organiziranje, a time i pravo na borbu za svoja prava, poništava dekretom.

Četvrto, ovo je već treći zakon kojim Vlada mijenja Zakon o radu, ovaj put suspenzijom odredbe članka 7. stavka 3. odnosno, prevedeno na radnicima razumljivi jezik, za radnike u javnim službama ukida pravilo primjene najpovoljnijeg prava!

"Plaćanje troškova po izgubljenim parnicama prethodne vlade koštalo je puno više nego poštivanje potpisanih kolektivnih ugovora"

Peto, ustavnu osnovu za Zakon Vlada nalazi u odredbi članka 2. stavka 4., a u vezi s člankom 55. Ustava Republike Hrvatske (!?) (NN broj 85/2010 - pročišćeni tekst), a ustavnu osnovu protiv Zakona mi nalazimo u odredbama članaka 3., 5., 16. i 56!

Šesto, sve prethodno rečeno vodi daljnjoj pravnoj nesigurnosti i zasigurno nije poticaj investiranju u Hrvatsku!

Sedmo, ako Vlada ne zaustavi Zakon, on će se pridružiti onima koje već osporavamo na domaćim, europskim i međunarodnim institucijama, tijelima i organizacijama. Podsjećamo da je plaćanje troškova po izgubljenim parnicama prethodne vlade koštalo puno više nego poštivanje potpisanih kolektivnih ugovora, za što značajne "zasluge" pripadaju i koalicijskoj Vladi 2000.-2003.!

Osmo, ovakva odluka izravno je suprotna temeljnim konvencijama Međunarodne organizacije rada 98. i 87. koje pripadaju konvencijama iz korpusa ljudskih prava, čime RH dovodi sebe u pitanje kao civilizirana zemlja europskoga socijalnog kruga.

I konačno, već je svima jasno da Vladi za krpanje rupa u Proračunu ponestaje vremena, ali to je njen propust: potrošila ga je smišljajući načine kako da "zaskoči" sindikate (izmjena ZOR-a u dijelu produžene primjene kolektivnih ugovora i to drugim zakonom, poticanje podjela na sindikalnoj sceni i usvajanje destruktivnog tzv. Zakona o reprezentativnosti, upućivanje poruka sindikatima iz raznih dijelova svijeta u cilju pridobivanja hrvatske javnosti...) samo nije učinila ono što je trebala: nije odmah sjela sa sindikatima za pregovarački stol i otvorila karte. Na ovakvo se "nasilje" uzvraća "nasiljem"! Ako i dalje mislite vladati nad ljudima a ne za ljude, ako i dalje mislite "lomiti" sindikate a ne voditi dijalog, vjerojatno ćemo se sresti na ulicama, ali tada nema mjesta dijalogu!", stoji u dopisu kojeg potpisuju predsjednici sindikalnih središnjica Mladen Novosel, Vilim Ribić, Ozren Matijašević i Damir Jakuš.

Pročitajte više