Siniša Varga omiljenoj SDP-ovoj PR agenciji isplatio skoro pola milijuna kuna

Foto: Hina

HRT je u ponedjeljak otvorio pitanje tajnih sporazuma, sugerirajući da nova vlast ima omiljene tvrtke koje imaju prednost u poslovanju s državom.

Javna televizija pita je li tvrtka Rizol media imala povlašteni status u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje od kojeg je za pet ugovora u 2012. i 2013. godini dobila 425.000 kuna.

Prema tvrdnjama HZZO-a i vlasnika tvrtke Rizol Media Tina Nuića, sve je bilo po zakonu, no sumnje pobuđuje Nuićevo priznanje da je njegova supruga rođakinja premijera Zorana Milanovića, a i drugi poslovi koje su odradili za SDP-ovce.

U svom izvještaju, HRT ističe da su svi ugovori PR agencije Rizol media s HZZO-om bili tek nešto niži od 70,000 kuna, što je bio jedan od uvjeta u postupku javne nabave.

Tin Nuić je u razgovoru za HRT rekao da je u poslovima koje je njegova kompanija obavljala za HZZO ključno bilo povjerenje između njega i Siniše Varge. No, HRT postavlja pitanje je li Rizol uistinu bila tvrtka s najboljom ponudom, budući da su se ugovori sklapali u visini zakonskog limita.

Iako u HZZO-u tvrde da ne krše zakon i da ispitivanje javnog mijenja kojeg je obavio Rizol ne predstavlja PR uslugu, HRT ocjenjuje da je riječ o ignoriranju odluke Vlade o zabrani angažmana vanjskih PR agencija donesene u studenom 2012. godine.

"HDZ je imao Fimi mediju, a nova vlast svoje omiljene tvrtke koje imaju prednost u poslovanju s državom. Samo za promidžbu dopunskog zdravstvenog osiguranja Rizolu je isplaćeno 81.175 kuna s uključenim PDV-om, a za analizu toga kako interno komuniciraju zaposlenici Zavoda dobili su malo više od 85.500 kuna," zaključuje HRT.

Pročitajte više