Sirijski pobunjenici bojkotirali sastanak opozicije jer se na njemu neće diskutirati o intervenciji

PRIPADNICI radikalne sirijske opozicije, a tu je prvenstveno riječ o pripadnicima takozvane Slobodne sirijske vojske (FSA), bojkotirali su sastanak u Kairu, gdje nekih 250 delegata diskutira o tranzicijskom planu kojeg je podržala međunarodna zajednica. Naoružani pobunjenici ovaj su sastanak nazvali zavjerom, ocijenivši kako čitavoj retorici nedostaje agresivan predznak.

Pripadnici FSA i "nezavisni aktivisti" sasuli su drvlje i kamenje po organizatorima konferencije zbog "Odbijanja ideje strane intervencije kako bi se spasili životi ljudi, ali i zbog ignoriranja pitanja zona razdvajanja koje bi štitila međunarodna zajednica, humanitarnih koridora, zračnog embarga kao i samog pitanja naoružavanja pobunjeničkih vojnika".

Objasnili si kako odbijaju i bojkotiraju "svaku vrstu dijaloga i pregovora s bandama ubojica i da neće nikome dopustiti da se Siriji i Sirijcima nameću planovi Rusije i Irana". Pritom valja napomenuti kako konferencija u Kairu okuplja prvenstveno pripadnike "izgnanog" krila opozicije, Sirijskog nacionalnog vijeća, ali i predstavnike Francuske, Turske i Tunisa.

Što s Assadom?

Odmah po završetku konferencije u Kairu, delegacije sirijske opozicije trebala bi u srijedu posjetiti Moskvu, potvrdilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Sirijska opozicija još uvijek razmišlja o Annanovom prijedlogu koji predviđa uspostavu tranzicijske vlade u zemlji, a koji je dobio međunarodnu potporu na subotnjem sastanku u Ženevi. Plan previđa osnivanje tranzicijske vlade koja bi uključivala i predstavnike opozicije i predstavnike aktualnog režima u Damasku.


Međutim, unatoč načelnom konsenzusu međunarodne zajednice o Annanovom planu, neke razlike u tumačenju ipak postoje. Ključno je, naravno, pitanje sudjelovanja predsjednika Assada u toj vlasti. Annanov plan sugerira kako u vladi neće biti mjesta za one čija bi prisutnost potkopala kredibilitet tranzicije i ugrozila stabilnost i povjerenje, ali se nigdje izrijekom ne spominje Assad.

Realnog pomaka i dalje nema

Za Ruse to znači kako Assad može biti dijelom vlade, jer, kako je naglasio ministar Lavrov, UN-ova povelja jasno sugerira da se vanjske sile nemaju pravo miješati u unutarnja pitanja suverenih država. Međutim, za SAD i Hillary Clinton ne odustaju od ranije teze da Assad mora otići. S njima se slažu Francuzi i Britanci. Sirijsko nacionalno vijeće plan je prozvalo pristranim, dok režim u Damasku čitav sastanak u Ženevi smatra promašajem. Nakon svega, čini se kako ono što je u jednom trenutku djelovalo kao važan korak naprijed u pogledu rješavanja krize u Siriji opet postaje samo mrtvo slovo na papiru, jer nijedna strana nije spremna na ustupke, odnosno svi se i dalje slijepo drže svoje agende.

Pročitajte više