Sirijski zrakoplovi snažno bombardirali gradove pod nadzorom ISIL-a, deseci ubijenih i ranjenih

Screenshot: YouTube

SIRIJSKI zrakoplovi su u subotu bombardirali područja na istoku zemlje koja nadziru pobunjenici iz skupine Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) a u napadima je ubijeno i ranjeno više desetaka osoba.

Sirijska vojska je pojačala napade na militante ISIL-a otkako je irački ogranak te skupine ostvario iznenađujuće vojne uspjehe na sjeveru Iraka. Dan nakon što su plemenski čelnici grada Muhassana, koji se nalazi na samo 100 kilometara od granice s Irakom, izrazili vjernost ISIL-u u pet zračnih udara na stambene četvrti grada Muhassana ubijeno je najmanje 16 osoba a ranjeno više desetaka.

Sirijski ogranak islamističkih tvrdolinijaša, čiji je cilj stvoriti strogo islamsku državu preko postojećih granica, zauzeo je Muhassan zajedno s Albulilom i Albuomarom u posljednjim napredovanjima na istoku Sirije, odnosno na područjima koja se dodiruju s teritorijem koji je ogranak al Kaide zauzeo u Iraku.

Sirijski zrakoplovi su poletjeli iz vojne zračne luke Deir al-Zor koja je pod opsadom pobunjenika i bombardirali nekoliko područja pod nadzorom ISIL-a. Svjedoci i aktivisti su rekli da su bombardirana i područja blizu granice s Irakom u okolici grada Abu Kamala.

"Sirijski predsjednik Bašar al-Asad želi kazniti gradove poput Muhassana zbog njihove potpore ISIL-u. Ovom kampanjom bombardiranja pomaže iračkom šijitskom čelniku Malikiju (iračkom premijeru) da uništi ISIL nakon njegovih pobjeda", rekao je putem Skypea Abdullah al-Mashour, podržavatelj ISIL-a iz Muhassana, navela je agencija Reuters.

ISIL želi nadzor nad naftnim područjem i širenje do Iraka


Islamistički tvrdolinijaši iz ISIL-a mjesecima se bore i protiv drugih pobunjeničkih skupina kako bi učvrstili nadzor nad naftom bogatom pokrajinom Deir al-Zor na granici s Irakom i vode ofenzivu za zauzimanje preostalih dijelova pokrajine koje još ne nadziru.

Izvori iz sirijske oporbe kažu da su njihovi idući ciljevi gradovi blizu granice s Irakom Shuheel, Mayadin i Abu Kamal koji su sada u rukama konkurentskih islamističkih skupina, kako bi se ISIL mogao teritorijalno proširiti do Iraka.

Po nekim pobunjeničkim izvorima ISIL već nadzire 70 posto regije Deir al-Zor. Iako su neki gradovi zauzeti nakon žestokih sukoba s konkurentskim skupinama druge je ISIL pridobio bez borbe.

ISIL je zauzimanjem Mosula u Iraku došao do velikih količina oružaj i novca iz banaka te ohrabrio svoje sljedbenike i unio strah među plemenskim vođama na istoku Sirije što je mnoge od njih navelo da sklope primirje i prihvate njihovu vlast, rekli su neki stanovnici.

"Oni igraju na plemensku kartu i dobivanje plemenske podrške pristupajući mrkvom i batinom, a to čine ne gubeći borce", rekao je agenciji Reuters odvjetnik Aziz Abdul Rahman iz Deir al-Zora. "Deir al-Zor predstavlja glavni zgoditak ISIL-u zbog njegovih bogatih naftnih resursa i silosa sa žitaricama", istaknuo je Abu Thater, stanovnik regije, i dodao je da cilj ISIL-a "spojiti ta područja s iračkim Anbarom".

Ranije u subotu su sunitski borci u Iraku preuzeli granični prijelaz na iračko-sirijskoj granici koji im omogućava prijevoz teškog oružja između područja pod njihovim nadzorom u obje zemlje. Militanti koje predvodi ISIL najprije su u petak zauzeli mjesto Al-Quaim i potisnuli sigurnosne snage, a zatim preuzeli prijelaz.

Pročitajte više