Sjeverna Koreja uvela obavezu služenja vojnog roka za žene

Foto: Hina

SJEVERNA Koreja je uvela obavezu služenja vojnog roka za mlade žene u nastojanju da ojača nacionalne oružane snage, javlja DailyNK.

Mjere se odnosi na žene stare između 17 i 20 godina. "Prošle godine smo dobili naredbu da sve žene po završetku srednje škole moraju proći obvezu služenja vojnog roka. Završene su pripreme za provođenje fizičkih i psihičkih testova koji će započeti u travnju," rekao je za DailyNK izvor iz provincije Hamkyung.

Prema dosadašnjoj tradiciji služenje vojnog roka u Sjevernoj Koreji počinje u travnju za građane koji su završili školu i u kolovozu za radnike mlađe od 20 godina. Žene su do uvođenja nove mjere odluku o služenju vojnog roka donosile dobrovoljno.

Prema pisanju Guardiana, Sjeverna Koreja pokušava popuniti svoju "vojsku od milijun ljudi" nakon visoke stope smrtnosti novorođenčadi i niskog nataliteta, odnosno posljedica gladi koja je sjeverni dio korejskog poluotoka poharala u 1990-im godinama.

Žene će morati služiti tek dio desetogodišnjeg vojnog roka koji je obavezan za muškarce i ne mogu biti unovačene ukoliko su starije od 23 godine.

Pročitajte više