Sjevernoj Koreji propala proslava: Kontroverzna raketa se raspala i završila u moru

LANSIRANJE kontroverzne sjevernokorejske rakete je propalo. Rano jutros raketa, za koju su mnogi tvrdili služi za testiranje tehnologije "dugog dometa", je lansirana sa sjeverozapada Sjeverne Koreje, no ubrzo se raspala i završila u moru kod Korejskog poluotoka.

Informaciju o neuspješnom lansiranju potvrdio je Pjongjang, a SAD, Japan i Južna Koreja su kazale da se raketa u zraku našla kratko vrijeme prije raspada. Komunistička država je tvrdila kako je cilj lansiranja rakete bio postavljanje satelita u orbitu za proslavu stogodišnjice utemeljitelja države Kim Il Sunga.

Raketa putovala samo minutu

SAD i saveznici su, s druge strane, tvrdili da Sjeverna Koreja time provodi testiranje rakete dugog dometa što je zabranjeno prema rezoluciji UN-a. Bijela kuća je u priopćenju osudila lansiranje, iako je ono neslavno propalo.

Sjeverna Koreja je izvijestila da se raketa raspala u prvoj fazi lansiranja te da niti jedan njezin dio nije završio na zemlji. Japan je izvijestio da je raketa oko jedne minute bila u zraku. Južna Koreja tvrdi da se raketa raspala na 20-ak komada koji su pali u more. "Pretražujemo područje kako bi pronašli dijelove rakete", kazali su iz južnokorejskog ministarstva obrane.

Pet sati nakon lansiranja i Sjeverna Koreja je potvrdila svoj neuspjeh. "Satelit za nadgledanje Zemlje nije uspio doći do orbite. Znanstvenici, inženjeri i stručnjaci pokušavaju utvrditi razlog neuspjeha", izvijestila je državna agencija KCNA.

Pročitajte više