Skandal u splitskom HNK-u: Wagnera pjeva zbor, a intendant Bilić dovodi orkestar HRT-a?!

Foto: Wikipedia

ČLANOVI orkestra splitskog HNK prilično su se uzrujali kada su doznali da novi intendant Tonči Bilić namjerava na Splitsko ljeto dovesti orkestar HRT-a za Wagnerovog Ukletog Holandeza.

"Nikada se u posljednjih 60 godina nije dogodilo da zbor i orkestar splitskog HNK ne nastupaju zajedno. Sindikat će tražiti obrazloženje. Tražimo da nam se ne oduzima pravo na rad i da se ne dovodi drugi orkestar", kratko nam je komentirao situaciju sindikalac Srđan Benzon.

Za čiji račun radi intendant splitskog HNK, svoj ili kuće?

Splitski glazbenici strahuju da je to tek početak i da će u perspektivi novi intendant na njihova radna mjesta dovesti nove ljude. Situaciju je usložilo i to što je orkestar poslan na kolektivni godišnji do 20. lipnja. Nekima se čini da intendant traži izgovor da ih se riješi.

Usto, optužuju Bilića da svoj privatni interes prelama preko leđa splitskog orkestra jer dovodi glazbenike iz kuće u kojoj je radio do imenovanja za intendanta u Splitu. Zauzvrat, u Briselu će ravnati orkestrom HRT-a na svečanoj ceremoniji proslave ulaska Hrvatske u EU.

U konačnici, smatraju da se Bilić ovakvom politikom želi naći na čelu Simfonijskog orkestra HRT-a. Koprodukcija u Ukletom Holandezu na Splitskom ljetu je samo početak. Ne treba valjda napominjati da će upravo intendant ravnati. 

Bilić: "Priča je tanka, a paranoji nema mjesta"

Bilić nam, pak, tvrdi da su strahovi glazbenika neosnovani i da im je izašao u susret i oslobodio ih rada na Wagneru jer su prezaposleni.

"Pa mogu vam reći da je cijela ta priča tanka i očito je da sad netko nešto hoće isforsirati. Mogu samo kazati da nema mjesta za paranoju. Program Splitskog ljeta još nije prihvaćen pa tako ni taj dio o koprodukciji s HRT-om na Wagneru. O tome bi se trebalo odlučiti za koji dan. Za ovo Splitsko ljeto orkestar je angažiran na tri projekta, značajno više nego lani, a odmor je inače uobičajen u ovo vrijeme, nakon napornog travnja i prije Splitskog ljeta i novih obaveza", kaže Bilić.

Malo ih je za Wagnera

Žali se i kako je orkestar premali za rad na Wagneru. "Tek ih je 38, a treba nam ih 70 pa moramo angažirati nadopune", kaže Bilić. 

Tvrdi da su priče o prelamanju privatnog interesa na račun kuće koju vodi kao intendant neutemeljene te da je imao brojne nastupe s orkestrom HRT-a i da briselski koncert nije na bilo kakav način povezan s koprodukcijom opere Richarda Wagnera na Splitskom ljetu.

 

 

 

 

Pročitajte više