Škare Ožbolt: Neovisno o presudi, dok se ne nađu nestali i ne procesuiraju zločini, tenzije ostaju

Foto: Arhiva

U EMISIJI "U mreži prvog" Hrvatskog radija gostovali su jutros Dražen Bošnjaković, Ingrid Antičević Marinović i Vesna Škare Ožbolt. Osvrnuli su se na proces u Haagu koji je vodio do današnjeg dana te dali svoje mišljenje o presudi koja će danas biti izrečena.

Vesna Škare Ožbolt istaknula je kako je ključan element veze između političkog vodstva i onoga što se događalo na terenu.

Dražen Bošnjaković istaknuo je kako je letvica Suda podignuta dosta visoko po pitanju genocida.

Bošnjaković: Presuda relevantna za buduće generacije

"Puno se radilo na ovim tužbama, uključen je velik broj stručnjaka, sve je selekcionirano, i danas nas čeka presuda. Letvica je podignuta dosta visoko, tužba je slojevita, a presuda danas će budućim generacijama biti relevantna, odlučivat će o tome kako će se gledati na to što se dešavalo na ovim prostorima.

Mi znamo da smo napadnuti i da je na našem području puno ratnih zločina bilo, kako vrijeme dalje ide pokušava se sve to relativizirati, izjednačiti krivnja, a naše pravosuđe nije dobar dio posla odradilo i mimo ovog postupka. Ovaj postupak je jako važan u povijesnom smislu", kazao je.

Bošnjaković je dodao i kako će Hrvatska nastaviti inzistirati na procesuiranju zločina.

"Mi smo zemlja članica EU i možemo ocjenjivati pravosuđe u EU i trudit ćemo se da u ocjenu Srbije uđu sve relevantne stvari", rekao je.

Antičević Marinović: Nitko ne može zanijekati zločine


Škare Ožbolt istaknula je kako je posebna namjera i uzročno posljedična veza koja se traži kod genocida puno bolje dokazana u hrvatskoj tužbi, nego u tužbi BiH.

"Uzročno-posljedična veza nalogodavca i posebna naloga namjera koja se traži kod genocida puno bolje dokazana je ovdje kod nas nego kod BiH, gdje oni nisu uspjeli dokazati uzročno-posljedičnu vezu", rekla je Škare Ožbolt.

Ingrid Antičević Marinović ustvrdila je kako je Hrvatska imala pravo braniti teritorij, dodajući kako zločini nisu bili onakvi kakvima ih Srbija želi prikazati.

"Nitko ne može reći da zločina nije bilo", naglasila je.

Bošnjaković je upozorio kako je Hrvatska nakon Oluje pokušala sve riješiti mirnim putem.

"Važno je reći, kod srpske protutužbe, da je Hrv pokušavala sve da se to riješi jednim mirnim putem. I nakon Oluje, cijeli istočni dio Hrvatske išli smo pokušavati riješiti mirnim putem", smatra Bošnjaković.

Škare Ožbolt: Njihova protutužba puna potpunih gluposti

Škare Ožbolt istaknula je kako se u protutužbi navodi niz krivih informacija te kako se iznosi čitav niz gluposti.

"Protutužba je napravljena s namjerom da bude win-win situacija. Nabacuju se neosnovani razlozi, insinuacije, krivo postavljene teze. Jednim dijelom sam slušala obrazloženja i nisam mogla vjerovati, potpunih gluposti ima tamo. Namjera im je bila uvjeriti Hrvatsku da odustane od tužbe.


Unatoč oslobađajućoj pravomoćnoj presudi za Čermaka, Markača i Gotovinu, oni su i dalje koristili iste argumente

Dok se ne pronađu nestali, dok se ne procesuiraju zločini, neovisno o odluci, odnosi između Hrvatske i Srbije će biti dinamični".

Ingrid Antičević Marinović dodala je kako presuda, neovisno o ishodu, "neće umanjiti strašne zločine koji su se događali na ovim područjima".

Pročitajte više