Slaven Žužul optužen za utaju 8,8 milijuna kuna poreza u RNK Splitu!

Foto: Joško Šupić (Cropix)

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i utaje 8,8 milijuna kuna poreza protiv predsjednika RNK Split Slavena Žužula, sportskog direktora Nenada Pralije, tajnika Špira Barbarića i knjigovotkinje Snježane Blažević. Optužen je i klub kao pravna osoba.

Izbjegavanje fiskalnih obveza

Optuženike se tereti da su od lipnja 2010. do svibnja 2011. godine u Splitu u nakani da izbjegavanjem plaćanja fiskalnih obveza RNK Splitu pribave značajnu financijsku dobit, igračima, trenerima i djelatnicima kluba isplaćivali naknade bez evidentiranja u poslovnim knjigama i plaćanja pripadajućih poreza i doprinosa u državni proračun. 

Ovaj postupak bio je dio velikog predmeta mićenja nogometnih sudaca u HNL-u. Unatoč tome što je sportski direktor Pralija proveo duže vrijeme iza rešetaka, nije se dobio zadovoljavajući materijal koji bi rezultirao optužnicom u tom dijelu.

Žužul ispitan prije par dana, branio se šutnjom 

Ovo je, ako se ne varamo, prva konkretna optužnica protiv Slavena Žužula koju je Mladen Bajić podignuo. 

Medijski dosta razvikan slučaj farbanja tunela i dalje se nalazi u istrazi, obavljena vještačenja Državnom odvjetništvu ne idu u prilog. Ista je situacija i sa istragom izvlačenja novca iz Brodosplita. Po friško pribavljenom vještačenju, Žužulova Skladgradnja poslove je radila čak i jeftinije od konkurencije pa je nastavak postupka krajnje neizvjestan.

Slaven Žužul je, kako doznajemo, ispitan na Državnom odvjetništvu u posljednjim danima stare 2012. godine. Branio se šutnjom jer se nije upoznao s predmetom.

RNK Split pridružio se tako drugom splitskom prvoligašu Hajduku, koji također ima optužnicu za neplaćeni porez, i to čak dvije. Šteta u državnoj blagajni je oko 10 milijuna kuna.

 

 

Pročitajte više