Slovačka i Češka primat će samo izbjeglice kršćanske vjeroispovjesti

Foto: FAH

ČEŠKA i Slovačka primati će jedino izbjeglice kršćanske vjeroispovijesti koje bježe iz Sirije od rata i stradanja koji tamo masovno uzimaju živote, piše aljazeera.

Ove dvije zemlje protive se imigracijskoj kvoti koju propisuje Europska unija, a upravo vlada Slovačke odlučila je da će primati jedino migrante koje su kršćanske vjeroispovijesti. Ta bi zemlja uskoro trebala primiti 100 Sirijaca koji trenutno borave u izbjegličkim kampovima u Turskoj, Italiji te Grčkoj, a prilikom njihovog dolaska, upitat će ih jesu li muslimani.

Ministarstvo unutarnjih poslova ovakvu odluku opravdava činjenicom da u tom zemlji ne postoje džamije.

"Nemamo džamija u našoj zemlji. Zbog toga smatramo da će muslimani teško uskladiti društveni život", rekao je glasnogovornik Ivan Metik.

Prema najnovijoj strategiji Europske komisije, Slovačka bi trebala primiti ukupno 783 imigranata. Slovački premijer Robert Fico izjavio je da će njegova zemlja primiti 100 kršanskih obitelji, kao i da će polovina njih biti primljena u ovoj, a druga polovina tijekom sljedeće godine.

I češka vlada također je izjavila kako će primiti 70 sirijskih izbjeglica, ali također će to biti samo djeca kršćanskih obitelji.

Pročitajte više