Slovencima dvije trećine Piranskog zaljeva? Optužuju hrvatske tajne službe za špijunažu

Foto: FaH

HRVATSKA će provjeriti informacije o dogovaranju suca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u srijedu premijer Zoran Milanović.

"Ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica vlade je imala tiskovnu konferenciju koju smo detaljno uskladili tako da znam što je rekla i nemam tome što oduzeti ili dodati. To je zabrinjavajuće...Provjerit ćemo to onim metodama koje nam stoje na raspolaganju i zaštititi državne interese... Moguće je da je riječ o nekakvoj grešci, ali ako nije, znat ćemo zaštititi svoje nacionalne interese", rekao je Milanović novinarima za vrijeme obilaska gradilišta novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

Slovenci "ne komentiraju provokacije"

"Ne želimo komentirati provokacije iz Hrvatske", poručila je Simone Drenik iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova, dodavši da će o svemu obavijestiti Arbitražni sud, prenosi portal Siol.net.

Iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova poručuju da se u hrvatskim medijima i političkim krugovima već odavno špekulira o konačnoj odluci Arbitražnog suda. Naglašavaju da se Slovenija čitavo to vrijeme, kao stranka u postupku, suzdržava od bilo kakvih akcija ili izjava koje bi mogle ugroziti rad suda.

Sličan je stav i profesorice na Pravnom fakultetu u Ljubljani Vasilke Sancin koja je izjavila "da se radi o novinarskoj patki kakvih je dosad bilo mnogo". Sancin je sudjelovala u izradi slovenskog memoranduma o granici s Hrvatskom.


"Mogla je i Slovenija objaviti kako ima naznaka da se hrvatska strana dogovarala s nekim od arbitara. Hrvatska bi strana, u slučaju da ima dokaze o suradnji s arbitrima, vrlo brzo riješila stvar", kaže Sancin, te dodaje kako novinski napisi nisu dovoljan temelj za optužbe.

Slovenci protiv hrvatskih špijuna

No, Večernji list objavio je i audio snimke koje dokazuju da je Drenik doista komunicirala sa slovenskim predstavnikom u Arbitražnom sudu Jernejem Sekolcem. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zbog toga je prekinuo godišnji odmor u Francuskoj. Slovenski mediji špekuliraju da će Drenik i Sekolec morati odstupiti, a u tom slučaju bi se arbitraža mogla nastaviti i u okrnjenom sastavu Arbitražnog suda, bez slovenskog predstavnika.

No, mnogo više slovenske medije zanima činjenica da je zagrebački dnevni list došao u posjed audio zapisa privatnog telefonskog razgovora između Drenik i Sekolca. Pa je slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl tako poručio da treba ispitati djelovanje hrvatskih obavještajnih službi na slovenskom teritoriju, dok bivši ministar za promet Marko Pavliha smatra kako je ova afera dokaz da hrvatske tajne službe prisluškuju slovenske dužnosnike i tako im krše ljudska prava.

Erjavec: To su gluposti


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec službeno boravi u Francuskoj na godišnjem odmoru, a u izjavi koju su prenijeli mediji tvrdnje o arbitraži nazvao je "glupošću", a stvar povezuje s atmosferom u Hrvatskoj pred predstojeće parlamentarne izbore.

"To je glupost i dio izborne kampanje", kazao je Erjavec. Slovenski ministar vanjskih poslova i u svojim je nedavnim istupima o arbitražnom postupku i navodnom kašnjenju objave pravorijeka arbitraže izlazio s tvrdnjama da se to događa zato što je u Hrvatskoj odluka arbitraže važno političko pitanje koje će imati težinu pred odlučivanjem birača kome dati svoj glas na izborima i da je to "vruća tema" među hrvatskim strankama.

Kako prenosi Slovenski radio, premijer Miro Cerar nije želio komentirati otkrića hrvatskog lista, rekavši da ne želi davati komentare o arbitraži sve do kraja postupka, ali je članak Večernjeg lista nazvao "očitim pokušajem utjecanja na odluku arbitražnog suda".

Slovenski mediji navode da je slovenski sudac u petočlanoj arbitraži Jernej Sokolec, koji se po informacijama Večernjeg lista o stajalištima svojih kolega o graničnom prijeporu konzultirao s Ljubljanom, čime se radila strategija mogućih utjecaja na suce, izjavio je da nikada nije imao kontakte s predstavnicima slovenske vlade, kako to tvrdi hrvatski dnevnik.

Pusić najavila istragu


Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na izvanrednoj konferenciji za novinare poručila je da bi dogovaranje suca u arbitražnom vijeću, koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, s predstavnicom slovenske vlade bilo neprihvatljivo te će Hrvatska tražiti da se to ispita.

Ukoliko se potvrdi da je bilo kontakata između arbitražnog suca i slovenskih prestavnika "to drastično mijenja čitavu situaciju, to je šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku", kazala je Pusić poručivši da će Hrvatska "ispitati koliko je u našoj moći istinitost ili neistinitost tvrdnji koje se iznose u medijima".

Pusić je podsjetila da suci Arbitražnog suda moraju djelovati nepristrano i neovisno. "Ušli smo u proceduru s povjerenjem u međunarodne pravne institucije", poručila je hrvatska ministrica vanjskih poslova.

"Lobiranje je najstrože zabranjeno"

"Vrlo smo zabrinuti zbog navoda koji su izašli u današnjim novinama. Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo isitinito to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenalo sitaciju s tim postupkom arbitraže", izjavila je Pusić na press konferenciji.

"Hrvatska je pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj namjeri. Ulazimo i ušli smo u ovu proceduru s povjerenjem u međunarodne pravne institucije. U to smo ušli s najerom da se isključivo u skladu s međunarodnim pravom odrede granice bilo na moru bilo na kopnu."

"Ispitat ćemo sve koliko će biti u našoj moći. Svakako ćemo se javiti i komisiji i sudu, mi smo neke prve sumnje imali proljetos, kada je ministar vanjskih poslova Slovenija izjavio da imaju neformalne informacije da će odluka ići u korist Slovenije. Tada smo pisali Europskoj komisiji i Arbitražnom sudu. Smatramo da se ta sumnja barem donekle ponovo pojavila kao opravdana, Ispitat ćemo ako je zaista tako onda je to šokantno i mijenja situaciju".

"Prvi korak je vidjeti da li u ovom tekstu su navedene činjenice koje stoje, za to postoje mehanizmi koji jesu doduše ograničeni, ali za sada dozvolite da provjerimo navode iz članka i nakon toga donesemo daljnje odluke".

Na upit novinara je li se čula s slovenskim kolegom, Pusić kaže da se nije čula jer se navodi odnose na sud. "Ponašanje slovenske strane je jedna stvar, suda druga", dodala.

"Hrvatska ništa nije postigla u lobističkom smislu osim što je slala podnesak, lobiranje je najstrože zabranjeno.", kaže Pusić.

HDZ: Povjerenje u arbitražu je nepovratno narušeno


Iz HDZ-a su priopćili da su iznimno zabrinuti medijskim napisima prema kojima je član Arbitražnog suda Jernej Sekolec u više navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije, zaposlenicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova. "Ako su transkripti vjerodostojni, ozbiljno je ugroženo postizanje poštenog i pravednog rješenja spora u arbitražnom postupku", tvrde iz HDZ-a.

"Prenošenje pojedinosti iz povjerljivih rasprava ostalih članova Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja na ostale arbitre, pa i kroz privatne susrete, naknadno dodavanje memoranduma u spis nakon završetka usmene rasprave te ostalo zaobilaženje, ali i grubo kršenje postupovnih pravila suda potpuno su nedopustivi. Udruženim djelovanjem člana Arbitražnog suda i zastupnice Republike Slovenije prekršene su odredbe Sporazuma o arbitraži, prije svega čl. 6. koji propisuje povjerljivost postupka", poručuje HDZ.

U priopćenju HDZ-a dodaje se kako je na ovaj način nepopravljivo narušen te u potpunosti doveden u pitanje i arbitražni postupak u cijelosti. Stoga, HDZ smatra da da bi, osim obavještavanja Suda i Europske komisije o novonastalim okolnostima, predsjednica RH, Vlada i Hrvatski sabor "trebali hitno raspraviti ovo izuzetno važno vanjskopolitičko pitanje koje se odnosi na granice RH, pa – ako se navodi pokažu vjerodostojnim – u skladu s međunarodnim ugovornim pravom i razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primjene ugovora zbog povreda bitnih za ostvarenje njegove svrhe".

Slovenci lobirali kod sudaca i večerali s njima?

Naime, danas su pojedini srpski i hrvatski mediji objavili informaciju kako je Hrvatska izgubila granični spor sa Slovenijom kao i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudaca Arbitražnog suda da se presudi u njihovu korist. Spominju se večere sa sucima te transkripti iz kojih se može zaključiti da je Slovenija dobila spor već u ranoj fazi.

Večernji list objavio je danas kako su u posjedu transkripata razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.


Iz dijelova transkripta vidljivo je kako je Sekolec navodno prenio izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj rekao kako su "Slovenci dobili što su htjeli na moru" te da najmanje dvije trećine Piranskog zaljeva ide Sloveniji.

EK ne želi komentirati rad arbitražnog vijeća

Europska komisija ne želi komentirati rad arbitražnog vijeća jer nije stranka u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije te je uvjerena da će pravila koja su dogovorile dvije strane biti poštovana, rečeno je u srijedu u Bruxellesu.

Izvor iz Europske komisije, zamoljen da komentira informacije koje je objavio "Večernji list" da je slovenski sudac u Arbitražnom vijeću Jernej Sekolec s predstavnicima slovenske vlade osmišljavao taktiku kako utjecati na ostale suce, rekao je da je Komisija pomagala u postizanju sporazuma kojim je dogovorena arbitraža za granično pitanje između Hrvatske i Slovenije.

"Europska komisija je u procesu uspostave arbitražnog vijeća djelovala isključivo kao pomagač da se dođe do sporazuma prema međunarodnom pravu. Sporazum između Hrvatske i Slovenije izvan je nadležnosti Europske unije. Europska unija, a kamoli Europska komisija, nisu dio arbitražnog postupka niti su bilo izravno, bilo neizravno uključeni u postupak. Komisija u potpunosti podupire rad arbitražnog vijeća i uvjerena je da će pravila koja su dvije strane prihvatile za njegovo funkcioniranje biti prihvaćena. Komisija će čekati na objavljivanje pravorijeka arbitražnog vijeća prije nego što donese bilo kakav zaključak", rekao je izvor Komisije koji je želio ostati neimenovan.


U Komisiji nisu mogli potvrditi da su dobili pritužbe hrvatske strane u vezi s tim pitanjem.

Hrvatska i Slovenija potpisale su 4. studenoga 2009. u Stockholmu sporazum kojim rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu.

Europska komisija i njezin tadašnji povjerenik za proširenje Olli Rehn te njegov nasljednik na tom mjestu Štefan Fuele aktivno su sudjelovali u pregovorima koji su doveli do sporazuma o arbitraži.

Komisija se uključila kako bi deblokirala pristupne pregovore s Hrvatskom, koje je tada blokirala Slovenija zbog graničnog spora na moru i kopnu.

Kurir: Hrvatska apsolutno poražena

Srpski Kurir donosi kako je Hrvatska odlukom Arbitražnog suda izgubila Piranski zaljev. Isti izvor tvrdi i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudaca Arbitražnog suda.

"Slovenci su dobili izlaz na otvoreno more, odnosno direktan pristup međunarodnim vodama, što je važno za tu članicu EU, dok je Hrvatska završila kao potpuni gubitnik. Prema presudi, podjela zaljeva bit će 75 prema 25 ili 66 prema 33 posto u korist Slovenije, što će službeno biti priopćeno krajem godine. Odluka je konačna, pa poražena strana nema pravo žalbe", piše Kurir dodajući da nema sumnje da je Slovenija izašla iz okvira regularnog ponašanja u arbitražnom postupku i da je sve vrijeme bila privilegirana kod sudaca Arbitražnog suda.

Večere za suce Arbitražnog suda

Kurir spominje i da su Slovenci ugovarali posebne večere s pojedinim članovima suda kao i da su aktivno radili "da suci budu u njihovu korist".

Slovenska zastupnica Drenik imala je čak i preporuku da što manje istupa jer su suci "ionako na slovenskoj strani".

Pročitajte više