Slovenija: Nastavlja se spor Cerara i socijaldemokrata

Foto: FAH

ZAPLET između slovenskog premijera Mire Cerara i Socijalnih demokrata (SD), koji se ne slažu s Cerarovom odlukom da vladu napusti njihov ministar obrane Janko Veber, nastavio se u četvrtak kad su svi ministri iz redova te stranke izostali s redovite sjednice vlade.

Predsjedništvo socijaldemokrata u vrijeme zasjedanja vlade održalo je sjednicu na kojoj su raspravljali o sadašnjoj situaciji te svojim daljnjim postupcima koji prijete većom krizom vlade.

"Danas nismo odlučivali o tome hoćemo li ostati ili otići iz vlade, u ovom smo trenutku još uvijek članovi koalicije, još uvijek imamo svog ministra obrane", kazao je nakon završene sjednice predsjedništva predsjednik stranke Dejan Židan, ministar poljoprivrede u Cerarovoj vladi.

Veber prekoračio ovlasti?

Ministar Veber našao se pod optužbom za prekoračenje ovlasti jer je od vojnoobavještajne službe prije nekoliko mjeseci naručio izradu analize o negativnim učincima prodaje nacionalnog teleoperatera Telekom Slovenije. Nakon što je te podatke otkrila oporba, zatraživši Veberov odlazak iz vlade, na to je bio prisiljen i premijer Cerar, ocijenivši da je Veber svojim potezom zadirao u civilnu sferu i, vjerojatno pod utjecajem stranke čiji je član, indirektno izrazio neslaganje s prodajom Telekoma, od koje među ostalim, po Cerarovoj ocjeni, ovisi kredibilitet Slovenije u očima stranih investitora, posebno Njemačke koja je za kupnju najviše zainteresirana. Nakon što je Veber odbio Cerarov zahtjev da sam odstupi s položaja, premijer je zatražio od parlamenta da glasuje o njegovu razrješenju.

Prema najavama, izvanredna sjednica parlamenta na kojoj će se odlučivati u Veberovoj sudbini održat će se potkraj idućeg tjedna, vjerojatno u četvrtak, kako bi se dalo vremena za smirivanje napetosti koje su se pojavile u vladi i koje prijete raspadom sadašnje koalicije.


Današnji potez socijaldemokratskih ministara tumači se kao taktička prijetnja vladi i Ceraru da bi se socijaldemokrati mogli odlučiti na odlazak iz vlade, čime bi Cerar u parlamentu imao većinu od samo jednog zastupnika.

Erjavec: Oporba bi bila smrt za SD

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ujedno predsjednik stranke umirovljenika DESUS koja bi Ceraru zajamčila tanku parlamentarnu većinu čak i u slučaju da Socijalni demokrati napuste vladu i koaliciju, izjavio je u četvrtak kako je uvjeren da će se napetosti smiriti na vrijeme i da će socijaldemokrati ostati u koaliciji.

"U slučaju odlaska u oporbu, to bi bila smrt te stranke", kazao je Erjavec.

Po njegovim riječima postoji velika vjerojatnost da će socijaldemokrati popustiti i naći drugog stranačkog kandidata za mjesto ministra obrane te da bi Veber mogao odstupiti i prije nego što u parlamentu dođe do neugodne rasprave o svim aspektima afere koja je poljuljala stabilnost vlade.

Pročitajte više