Slovenija nema novca za odštetu "izbrisanima": Sud u Strasbourgu odredio plaćanje 20 tisuća eura po osobi

OD 11 "izbrisanih" koji su tužili Sloveniju u Strasbourgu, povoljnu je presudu dobilo njih šest. U roku od godinu dana Slovenija im mora isplatiti po 20 tisuća eura odštete te sudske troškove.

25 tisuća osoba Slovenci su 1992. godine izbrisali iz registra osoba s trajnim prebivalištem, doslovce preko noći. Stanovnici iz bivših jugoslavenskih republika tako su jednostavno nestali u procesu koji se naziva i administrativnim etničkim čišćenjem. Izgubili su sva prava, posao, zdravstveno, mirovinsko. Djeca su im bila ispisana iz škola.

Sud u Strasbourgu presudio je da je Slovenija u slučaju "izbrisanih" kršila tri člana Europske povelje o ljudskim pravima, a iako je slovenski ustavni sud već dvaput odlučio isto, država presude nije poslušala. Osim isplate odštete, slovenska se država mora i ispričati.

"U teoriji bi se lako moglo dogoditi da je riječ o velikim ciframa. A tih velikih cifri trenutno u proračunu nema"

Presudu je sinoć na slovenskoj televiziji komentirao ministar gospodarstva Radovan Žerjav. Naime, kad se brojku od 25 tisuća "izbrisanih" pomnoži s odštetom od 20 tisuća eura po osobi, dolazi se do vrtoglave brojke od pola milijarde eura!

"Treba reći da je teško komentirati presudu koju još zapravo nismo vidjeli. U teoriji bi se lako moglo dogoditi da je riječ o velikim ciframa. A tih velikih cifri trenutno u proračunu nema", kazao je Žerjav.

Pročitajte više