Slovenija propustila priliku zablistati na području humanosti oko izbjegličke krize

Foto: FAH

SLOVENIJA je propustila šansu da zablista kao zemlja koja njeguje najviše civilizacijske dosege u odgovoru na izbjegličku krizu, piše slovenski list Delo.

U članku pod naslovom "Vi, mali Orbani", navodi se kako je Slovenija imala dvije mogućnosti reagiranja na krizu - mogućnost reagiranja kao države koja poštuje najviše civilizacijske standarde s jedne strane te svrstavanje uz zemlje koje se sa izbjegličkom krizom nose po uzoru na Mađarsku s druge strane.

U članku se navodi kako je Slovenija očigledno pratila način na koji su se prema izbjegličkoj krizi postavile Hrvatska i Slovenija, koje su, uslijed nedostatnih kapaciteta, odlučile igrati ulogu "dobrih momaka" u Europi.

Slovenija reagirala presporo

Ipak, njihov pristup je samo prebacivanje tereta i pritiska na druge zemlje, ističe Delo, dodajući kako se taj potez u Hrvatskoj poklopio s predizbornom kampanjom.

Nadalje, u članku piše kako su se slovenski politički čelnici dugo pozivali ma "mrtve europske dokumente" te kako su se tek nakon određenog vremena odlučili suočiti s izbjegličkim valom koji je došao do slovenskih granica.

Propuštena prilika za dobar potez

Delo upozorava kako je Pahor bio slabo vidljiv za vrijeme krize, kako slovenski ministar unutarnjih poslova nije izašao na teren kako bi obišao policijske snage te kako su istupi Mire Cerara bili neuvjerljivi.

Ipak, Delo ističe kako se slika Slovenija lagano poboljšava zbog humanitarnih organizacija, vojske i volontera te njihovog djelovanja.

U konačnici se zaključuje kako je Slovenija propustila priliku da zasluži poštovanje svrstavanjem u tabor onih koji su se postavili kao pozitivci u odgovoru na izbjegličku krizu.

Pročitajte više