Slovenija uvodi novi način naplate: Vinjete će se kupovati ovisno o visini vozila

Foto: DARS

SLOVENSKI vozači ali i svi oni koji će prolaziti kroz Sloveniju od 1. prosinca morat će pripaziti imaju li odgovarajuću vinjetu. Slovenska vlada nedavno je usvojila izmjene i dopune Uredbe o naplati cesta i cestarina. Ova politika ima dva cilja: stabilizirati buduće poslovanje tvrtke DARS i slijediti predanost EU u smanjivanju emisija ugljičnog dioksida.

Prihvaćanjem izmjena i dopuna odobrena je i nova vrsta vinjeta koju nema niti jedna zemlja u Europi, a uvest će se 1. prosinca. Radi se o vinjetnom razredu kojim se mjeri visina automobila iznad prve osovine. Oni koji se nađu u ovom razredu morat će plaćati tjednu vinjetu od 40 eura, dok će oni čija vozila ne prelaze visinu od 1,30 metara plaćati 15 eura. Ovo se odnosi na vozila do 3500 kilograma težine.

Tjedna vinjeta iznosi 15 eura za dvoosovinska vozila do 3500 kilograma. Mjesečna košta 30, a godišnja 110. Oni koji će se naći u novom razredu za tjednu će plaćati 40, mjesečnu 80, a godišnju 220 eura.

Kako piše 24ur, iz DARS-a su vozačima poručili da izmjere visinu svojih vozila kako bi znali koju vinjetu da kupe. Vozilo se mora mjeriti na ravnoj podlozi, bez tereta i s napumpanim gumama.

Pročitajte više