Slovenska vlada povećanjem trošarina i rezovima u javnoj upravi pokušava uštedjeti 200 milijuna eura

Foto: Guliver image/Getty images

KOALICIJSKE stranke u slovenskoj vladi u nedjelju su se na posebnom sastanku suglasile o mjerama potrebnim da se u državnom proračunu za ovu godinu osigura 200 milijuna eura, te tako nadomjesti svota koja je u njega trebala priteći iz poreza na nekretnine koji je ukinuo ustavni sud.

Premijerka Alenka Bratušek potvrdila je nakon sastanka da neće biti povećanja PDV-a, kako se prije predlagalo. Umjesto toga, sredstva koja trenutno nedostaju u proračunu namaći će se povećanjem trošarina, učinkovitijom naplatom postojećih poreza i davanja, te štednjom u javnoj upravi.

Bratušek je najavila da će u proračun više priteći iz postojećih stopa PDV-a jer je najavljen gospodarski rast u ovoj godini, a više će prihoda po njenim riječima biti i od dobiti javnih poduzeća.

"Time će proračun za ovu godinu biti svakako zatvoren", rekla je Bratušek.

Bratušek je ponovila svoju namjeru da će "uskoro" od parlamenta tražiti glasovanje o povjerenju svojoj vladi, ne vezujući taj potez uz nove mjere štednje ili neku drugu odluku vlade, čime želi konsolidirati sadašnju koalicijsku vladu četiriju stranaka. Točan datum kada bi parlament glasovao o povjerenju vladi Bratušek nije željela iznijeti.

Predsjednik koalicijskih Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič izjavio je nakon sastanka koalicije da je susret vodstva stranaka bio potreban zbog "turbulencija" proteklog tjedna, nakon što je opozicija neuspješno tražila odlazak više ministara, a ustavni sud ukinuo u parlamentu već potvrđeni zakon o porezu na nekretnine.

"Sada smo konsolidirali naše redove i mislim da smo u sadašnjem sastavu u stanju naš mandat provesti do kraja", rekao je Lukšič.

Pročitajte više