Slovenske reakcije na odustajanje Agrokora: Kronični neplatiša ipak ne dolazi!



"AGROKOR kronični neplatiša dobavljača povukao ponudu za Mercator", naslov je današnje slovenskog Dnevnika u kojem se analiza povlačenje ponude Ivice Todorića. Podsjetimo, kako je jučer Agrokor i službeno objavio da je  odlučio povući svoju ponudu za Mercator jer smatraju da bi daljnje razvlačenje pregovora moglo biti štetno za njihovo poslovanje. Prema slovenskim medijima čini se da je to dobra vijest koja se dugo očekivala. 

Svi su bili protiv

"Protiv prodaje Mercatora Agrokoru izjasnili su se mnogi političari, kao i dobavljači Mercatora, za razliku od hrvatskih udruga potrošača i dobavljača. Naša strana bila je uvjerena da bi prodaja Mercatora 'kroničnom neplatiši' bila loša", piše slovenski Dnevnik.

Slovenska državna televizija također je analizirala povlačenje Agrokora, za kojeg kažu da se povukao nakon dugotrajnog procesa preuzimanja. Tako se citira kandidat za novog ministra poljoprivrede Dejan Židan koji je u više navrata naglasio da nije uvjeren da Agrokor ima dovoljno sredstava za kupnju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Židan se pozivao i na nedavnu ocjenu državne agencije za upravljanje državnom imovinom (AUKN), koja je također protiv prodaje slovenskog trgovca hrvatskom konkurentu i razmišlja o vraćanju dijela dionica Mercatora u okvir državnih fondova.

"I dalje je sve otvoreno od Vlasništva Mercatora kao i zaduženje Laškoga pa do dokapitalizacije NLB-a, koja ostaje jednako problematična", naglasio je u izjavi za državnu televiziju ekonomski stručnjak Bogomir Kovač.

Delo: Država ima interes


No, u dijelu slovenskih medija i dalje ostaje dvojba što s Novom ljubljanskom bankom gdje su pljuštale ostavke zbog Agrokora.

Slovensko Delo citira i kandidata za ministra gospodarskog razvoja i tehnologije Radovana Žerjava koji je rekao da ne odobrava prodaju Mercatora Agrokoru jer je previše nepoznanica.

"Mercator ima veliki utjecaj na prehrambenu industriju i poljoprivredu pa bi tako država morala imati interes oko odabira kupca. U tom smislu Agrokor nije prikladan", rekao je Žerjav za slovensko Delo.

Finance: Politika je to sve odugovlačila

Prema slovenskom Financea jasno je zašto je Agrokor povukao ponudu, a to je odlučnost slovenske politike da odugovlači proces prodaje Mercatora kako bi se još netko pojavio. No, zaključuju kako povlačenje Agrokora nije ništa riješilo jer problemi ostaju.

"Slovenija treba svježi kapital, a povlačenje hrvatske ponude ne ide tome u prilog", zaključak je Financea.

Zanimljivo je kako su u Novoj Ljubljanskoj banci upravo od njih saznali za odustajanje Agrokora.

Pročitajte više