Slovenski dnevnik Finance: Kad Hrvatska uđe u EU, sav bi strani kapital iz Slovenije mogao preseliti u nju

SLOVENSKI poslovni dnevnik Finance u današnjem je komentaru iskazao bojazan da će se ekonomske prilike u Sloveniji dodatno pogoršati kada u Europsku uniju uđe Hrvatska.

List navodi kako će Slovenija zbog toga postati manje privlačna za strane ulagače, jer će u Hrvatskoj dobiti jačeg regionalnog konkurenta. Zbog toga se u komentaru pozivaju slovenski političari da provedu potrebne reforme na tržištu rada i borbu protiv korupcije, jer će u protivnom strane investicije skrenuti u Hrvatsku.

"Hrvatska vlada je odmah nakon izbora najavila duboke promjene u svrhu jačanja domaće poslovne aktivnosti i olakšice za strane investitore. Padom granica, Hrvatska bi mogla postati ozbiljan konkurent Sloveniji", navodi list koji promovira mjere štednje i smanjenje javne potrošnje. Finance navode kako je Slovenija, unatoč deklariranoj sklonosti stranom kapitalu, zapravo vrlo zatvorena za strane investitore.

Slovenija gubi ritam

Napominju kako bi zbog novih mjera već dogodine strani kapital iz slovenskih firmi mogao prijeći u hrvatske, jer "Slovenija nije pustila strani kapital onda kad je to imala priliku". Pritom "hrvatsku priču" uspoređuju s ružnim pačetom koje se pretvara u labuda, s čime povezuju i slučaj Sanader, kojim je Hrvatska" stranim investitorima pokazala da funkcionira kao pravna država i da je novac u njoj siguran".

Da bi stvari bile još gore po Sloveniju, novi trendovi pokazuju kako naše susjede pretiču u Češka, Slovačka, Estonija i ostale zemlje istočnog bloka.

Pročitajte više