Slovenski kaos nakon Alenkine ostavke: Neslaganja oko novog kandidata za Europsku komisiju

Foto: FaH

U SLOVENSKOJ vladi došlo je do oštrog neslaganja oko toga tko će biti službeni kandidat iz Slovenije za člana Europske komisije nakon što je s tog mjesta otpala bivša premijerka Alenka Bratušek.

Zbog inzistiranja premijera Mire Cerara da nova kandidatkinja bude članica njegove stranke, ministrica za strateški razvoj i kohezijsku politiku Violeta Bulc, svojom je ostavkom navodno zaprijetio ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), jedne od triju vladajućih stranaka, objavila je u petak ujutro televizijska postaja POP-TV.

Erjavec je za slovensku tiskovnu agenciju STA, tijekom trajanja dopisne sjednice na kojoj treba odabrati kandidata, rekao da je Cerarov prijedlog koalicijski neusklađen te da je to loš znak za djelovanje koalicije.

Erjavec je kazao da će njegova stranka glasovati protiv jer kandidatkinja, po njegovim riječima, nema potrebno političko iskustvo za visok položaj u Bruxellesu.

Socijalni demokrati (SD), treća stranka u Cerarovoj vladi, i dalje se zalažu za to da se za europovjerenicu iz Slovenije predloži Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu koja je iz njihove stranke, a dobila je i izraze potpore najvećih europskih političkih frakcija. Predsjednik SD-a Dejan Židan izjavio je u četvrtak da ne bi bilo dobro da se odluka u vladi u kojoj premijerova stranka ima većinu o povjerenici donese preglasavanjem

Slovenski premijer Miro Cerar najavio je za 12 sati konferenciju za novinare na kojoj će biti riječi o dopisnoj sjednici vlade koja se odvijala tijekom noći.

Pročitajte više