Slovenski političari pred sudom javnosti: Cerar najpopularniji, Janković na samom dnu

Foto: Hina

BUDUĆI slovenski premijer Miro Cerar najpopularniji je slovenski političar, a predsjednik države Borut Pahor na drugom je mjestu, pokazala je anketa agencije Episcenter, objavljena u ponedjeljak.

Da najviše povjerenja imaju u Cerara izjavilo je 77 posto sudionika ankete provedene na 1006 ispitanika, dok je Pahor dobio povjerenje 76 posto ispitanih.

S druge strane, na listi najnepopularnijih imena u slovenskoj politici vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković za kojega je kao najmanje omiljeno lice u politici glasovalo 83 posto ispitanika.

Na drugom i trećem mjestu su bivši premijer Janez Janša (74 posto) i premijerka u ostavci Alenka Bratušek (70 posto).

Cerarova stranka pobijedila bi i na ponovljenim izborima

Anketa je pokazala da bi Stranka Mire Cerara (SMC) i na ponovljenim izborima ponovo osvojila najviše glasova i mjesta u parlamentu.

Cerarova stranka na prijevremenim je izborima 13. srpnja dobila 36 posto od ukupnog broja glasova.

O imenovanju Cerara za mandatara za sastav nove slovenske vlade parlament će glasovati u ponedjeljak popodne, a nakon toga on u roku dva tjedna mora predložiti kandidate za ministre.

Već sada je jasno da će mjesto ministra vanjskih poslova i dalje obavljati Karl Erjavec koji je taj resor vodio u dvije posljednje vlade.

Erjavec je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), glavnog partnera Cerarove stranke u budućoj tročlanoj koaliciji.

Za mjesto ministra financija Cerarova stranka kandidirala je Dušana Mramora, profesora na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani koji je dužnost ministra financija već obavljao od 2002. do 2004. godine u vladi Antona Ropa.

Pročitajte više