Slovenski sudac osuđen na više od pet godina zatvora zbog mita

Ilustracija: Arhiva

CELJSKI sudac Milko Škoberne osuđen je u ponedjeljak zbog zloporabe položaja i primanja mita na pet i pol godina zatvora.

Potvrdi li kaznu i viši sud, Škoberneu koji je trenutačno u suspenziji bit će trajno oduzet i sudački mandat na koji se suci biraju doživotno, što bi bio prvi takav slučaj u Sloveniji. Prema presudi, morat će platiti i 20.000 eura novčane kazne, te vratiti 8.000 eura koje je primio kako bi vlasniku jednog noćnog lokala ukinuo pritvor i opozvao međunarodnu tjeralicu koja je za njim bila raspisana. Suca je prijavio vlasnik lokala koji mu je dao mito, a tijekom suđenja teretio ga je u posrednik u tom poslu.

Državno odvjetništvo je za korumpiranog suca zahtijevalo višu kaznu, osam godina zatvora i 50.000 eura novčane globe. Sutkinja okružnog suda u Ljubljani presudu je izrekla u odsutnosti kažnjenog suca koji je privremeno u inozemstvu i branio se sa slobode, te je prilikom izricanja presude naglasila da nije našla olakotne okolnosti za osuđenog jer riječ o slučaju kojim je sudac Škoberne povrijedio ugled sudačkog poziva i povjerenje ljudi u pravosudni sustav.

Pročitajte više