Slučaj Fimi Media i film od 612 tisuća kuna: Sud odbio Kalmetinu žalbu

Foto: HIna

RJEŠENJE o istrazi koju je Uskok pokrenuo protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete i njegovog suradnika Zdravka Livakovića u slučaju naručivanja propagandnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" postalo je pravomoćno jer je zagrebački Županijski sud odbio žalbe koje su na to rješenje podnijele njihove obrane.

Istraga protiv Kalmete, koji obnaša dužnost zadarskog gradonačelnika, i njegovog bivšeg suradnika Zdravka Livakovića Uskok je pokrenuo zbog zlouporaba kojima su navodno oštetili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za više od 600.000 kuna, naručivši preko marketinške agencije Fimi media propagandni film "Prometna renesansa Hrvatske", koji navodno nije bio potreban ni korišten.

 

Nikad prikazani film plaćen 612 tisuća kuna

Kalmetu i Livakovića tereti se da su za predmetni film, koji nikad nije niti prikazan, platili 612.000 kuna. Uskok je otvorio istragu jer vjeruju da se radi o još jednom, do sada neprocesuiranom, slučaju izvlačenja proračunskog novca preko Fimi-medije.

Dok je trajala istraga za aferu koja još čeka pravomoćnu presudu Jurak je, prema tadašnjim medijskim napisima, istražiteljima priznala da je Kalmetino ministarstvo platilo za izradu propagandnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", iako ugovor za ovaj posao nikad nije potpisan.

Sapunar teretio Kalmetu i za Fimi-mediju

Da će se ovaj film naručiti od Fimi-medije, navodno je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu prometa, na kojem su sudjelovali Kalmeta, Livaković i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar. Upravo je Sapunar krunski svjedok protiv Kalmete i Livakovića u aferi Remorker, a Kalmetu je, prema iskazima koji su iscurili u dnevni tisak, teretio i da je Hrvatskim autocestama (HAC) naredio da posluju s Fimi-medijom iako je, prema Sapunarovim riječima, znao da se radi o firmi za izvlačenje proračunskih sredstava.


Radi se, inače, o filmu koji traje sedam minuta i 18 sekundi, a sastavljen je uglavnom od arhivskih snimki, zbog čega se i sumnja da je bilo debelo preplaćen. Glavni akter tog promotivnog filma o gradnji autocesta u Hrvatskoj je, naravno, bivši premijer Ivo Sanader, a jedina osoba koja se u filmu osim njega pojavljuje je upravo Kalmeta.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je u srijedu Hini da je odluka o žalba donijeta i poslana strankama.

Iako Kalmeta do sada nije odgovarao za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media, njegovo se ime spominjalo na suđenju na kojem su zbog korupcije, uz ostale, nepravomoćno osuđeni bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i HDZ.

Kalmeta je lokalnim medijima izjavio da u cijelom slučaju ništa nije sporno jer je ministarstvo od Fimi medije naručilo izradu filma kako bi na jednom mjestu imali evidentirane sve projekte realizirane u višegodišnjem razdoblju.

Evo zašto je Kalmetin odvjetnik uložio žalbu

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je jučer Hini da se cijeli slučaj bazira na istrazi koja je prije pet godina vođena u slučaju Fimi media, a u kojem već postoji niz pravomoćnih i nepravomoćnih presuda.


"Nakon te istrage proizašle su mnoge optužnice, imamo već pravomoćne i nepravomoćne presude, a pet godina od kada je istražena Kalmetina uloga dolazi novi zahtjev za istragom u tom slučaju", kazao je Vilajtović. Dodao je da se žalio i na Uskokovu tvrdnju da se radilo o naručenom filmu koji nije bio potreban.

"Tko to odlučuje što je potrebno, a što ne. Nedavno smo imali sličnu situaciju s monetizacijom oko koje je naručena studija za više desetaka milijuna kuna, a u konačnici se od monetizacije odustalo. To također znači da je plaćeno nešto što nije realizirano", kazao je Vilajtović.

Prošlog tjedna Kalmeta je nakon duge istrage optužen da je sa svojim suradnicima, među kojima je i Livaković, podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura, no u medijskim istupima i tada je odbacio sve Uskokove tvrdnje, tvrdeći kako nije vjerovao da će doći do podizanja optužnice jer "nije ništa kriv" te da ne planira podnijeti ostavku.

Uskok je optužnicom za izvlačenje novca iz Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta obuhvatio ukupno 13 osoba zbog više kaznenih djela, prvenstveno udruživanja za počinjenje kaznenih djela te davanja i primanja mita.

Pročitajte više