Slučaj Portus Adria: Zinčenku uvjetna kazna, Železnjaku treba vratiti 3 milijuna dolara

VIKTOR ZINČENKO, bivši partner Dmitrija Železnjaka, vlasnika splitske Sjeverne luke, osuđen je nepravomoćno na uvjetnu kaznu zbog prevare u slučaju prijenosa udjela u tvrtki Portus Adria. Izrečen mu je dvostruki uvjet pa Zinčenko, ako želi izbjeći zatvor, ne smije počiniti novo kazneno djelo te u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude mora vratiti Železnjaku tri milijuna dolara.

Hajdukovog odvjetnika Zinčenko uvjerio da se radi o legalnom poslu

Sutkinja Marisa Matić vodila je postupak po privatnoj tužbi Dmitrija Železnjaka, jer je Državno odvjetništvo odustalo od slučaja.

Zanimljivo je možda da je u prijenos udjela upleten i Hajdukov odvjetnik i predsjednik Skupštine Vinko Radovani, kojeg je Zinčenko uvjerio da se radi o legalnom pravnom poslu. Ipak, nije bilo tako, zaključio je sud, jer je Zinčenko razriješen funkcije člana Uprave mjesec dana prije sklapanja posla s Radovanijem u ožujku 2006. godine.

Isplatio ga, ne znajući da je već pokupio dionice

Udjeli nisu ostali kod Hajdukovog odvjetnika, već su idući mjesec prebačeni na Zinčenka, čime je postao vlasnik poslovnih udjela tvrtke Poljička Republika, koja je u to doba imala više od 32 posto dionica Luke d.d. tadašnje tržišne vrijednosti 7,7 milijuna kuna. Za taj dio Železnjak je upućen u parnicu, dok je Zinčenko obavezan da mu vrati tri milijuna dolara ili 18,3 milijuna kuna. Riječ je o povratu ulaganja kojeg je Železnjak isplatio Zinčenku koncem ožujka 2006. godine ne znajući da mu je pokupio dionice iza leđa.

Rusi su se rastali vrlo bučno i s velikim brojem sudskih postupaka. Zinčenka u Hrvatskoj nema dugo, a posljednjih godina "iščezao" je i Železnjak, svojedobno nezaobilazan sudionik društvenih događanja u Splitu.

Pročitajte više