Slučaj Turističke palače: Odvjetnik F-toursa zadržan na vratima Banovine, a vlasnik sumnja na namještaljku

Foto: Google Street View

NEDILJKO IVANČEVIĆ, odvjetnik F-toursa, koji se natjecao na natječaju za rekonstrukciju i 30-godišnji najam Turističke palače, danas je pokušao u Banovini doznati što nije bilo u redu s njihovom ponudom, koja je odbijena iz formalnih razloga unatoč tome što je vlasnik Goran Kačunić  najviše ponudio za najam, gotovo 10 tisuća eura više od izabranog Valleusa, tvrtke osnovane prije pola godine bez ikakvih poslovnih referenci.

Nema prolaza za odvjetnika F-toursa: Ivančević zadržan na porti Banovine

Odvjetnik Ivančević nije daleko stigao, zadržan je na porti Banovine te je komunikacija sa dogradonačelnicom Aidom Batarelo uspostavljena telefonski, ali posredno preko njezine tajnice. Dogradonačelnica Batarelo nije smatrala potrebitim da odgovara na pitanja natječaja koji je preko noći postao top tema u Splitu nakon saznanja da iza Valleusa stoji Stipe Mađor, suvlasnik SD Printa i član Nadzornog odbora gradske Stanouprave.

Batarelo poručila: Nemamo što razgovarati...

Ivančeviću je najprije poručeno da nemaju što razgovarati dok Gradsko vijeće Splita na sjednici od 30. rujna ne donese odluku o zamišljenom plodouživanju, odnosno, javno-privatnom partnerstvu kojim Grad Split prepušta vrhunski resurs privatniku na 30 godina. Odvjetnik je bio uporan te je tražio odgovor zbog čega je ponuda F-torusa proglašena nevaljalom. Nije ga dobio. Dogradonačelnica Batarelo, i sama članica Komisije koje je odabralo Valleus, poručila mu je da odgovor zatraži pismeno. Isto je poručeno i Ivanu Budaliću, poznatom splitskom poduzetniku koji se sa svojom tvrtkom također natjecao pa je kao i Kačunić odbijen iz formalnih razloga.

Tijekom dana za medije se oglasila dogradonačelnica Batarelo te je kazala kako Kačunićeva potvrda o nekažnjavanju nije imala datum te kako je previše posvetio o uređenju okoliša, a premalo interijera.

Kačunić: Konsterniran sam

Razlozi su šokirali Kačunića, iskusnog splitskog ugostitelja koji je u Palači razvio dobar posao, nakon čega je zagospodario Zapadnom obalom.

"Moja dokumentacija je apsolutno u redu. Konsterniran sam događanjima oko natječaja, a sada ne mogu ni do obrazloženja zašto sam odbijen. Krajnje je neutemeljen argument da mi potvrda o nekažnjavanju nema datum, jer u njoj piše da se izdaje u svrhu natječaja za plodouživanje u Turističkoj palači pa samim tim sadrži i datum. Pravno, datum je datum kada je predana na protokol. Namjera da me isključe je jasna jer bi komisiju trebala zanimati suština, tj. da li sam kažnjavan ili ne. Moj program gospodarenja je odličan i opširan, obuhvaća sve elemente vezane za budućnost djelatnosti u Palači, kao i dekoracije eksterijera i hortikulture koji bi izgledom privukli prolaznike i turiste da koriste sadržaje u Palači", kaže Kačunić. 

Baldasar despotski ukinuo pravo žalbe

Na natječaj se javio s građevinskom tvrtkom Neir.

"Etablirani su, dugo rade u Dioklecijanovoj palači, trenutno obnavljaju jugoistočnu Kulu, obnavljaju dubrovačke Lazarete i sudjeluju na desecima natječaja. Naprosto im nije jasno gdje su pogriješili. Pojašnjenje od Grada ne mogu dobiti, očekujemo pismeno očitovanje pa ćemo reagirati. Ne znamo, doduše, kome, jer su nam odrekli instituciju žalbe, što je kod javnih natječaja ovog tipa zakonski nonsens i sunovrat demokracije. Previše je ovdje slučajnosti pa sumnjamo na namještaljku. Odreći se naše ponude i tri i pol milijuna eura dobiti za grad u konačnici u korist tvrtke s jednim zaposlenim, osnovane za potrebe ovog natječaja, sve govori samo po sebi. Još uvijek vjerujemo u pravdu i pravednost", poručio je Kačunić.

Pročitajte više