Službeniku MVP-a 6 mjeseci zatvora za kilogram marihuane, taman da ne ostane bez posla

Ilustracija: Arhiva

SRĐAN TRIPALO, konzularni službenik Ministarstva vanjskih poslova u Odjelu za strane, na splitskom je Općinskom sudu osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od godine i četiri mjeseca zbog gotovo kilogram marihuane. Tripalu je sutkinja dala šest mjeseci zatvora, dok će preostalih 10 mjeseci provesti na uvjetnoj slobodi.

Da je kažnjen mjesec dana strože, ostao bi bez posla

Time je ispunjen uvjet da Tripalo po sili Zakona o državnim službenicima ne ostane bez posla jer članak 137. stavak 1. točka 4. propisuje da otkaz slijedi za zatvorsku kaznu strožu od šest mjeseci. Kako je Tripalo osuđen na šest mjeseci, ne može dobiti otkaz po ovom osnovu.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nezadovoljno je odlukom o sankciji pa će se žaliti na ovakvu presudu.

Tripalo je djelo priznao, ali nevoljko, a sud je očito, uz sve ostale okolnosti, cijenio da je to vrijedno ublažavanja kazne ispod zakonskog minimuma od godine dana.

Odvjetnik Jadran Franceschi, koji je zastupao Tripala, smatra da je sankcija primjerena.

Šest mjeseci zatvora za smrt pješaka spasilo i splitskog odvjetnika od gubitka licence

Tripalo je kažnjen identično kao i splitski odvjetnik Andrej Praprotnik, koji je nedavno dobio djelomičnu uvjetnu osudu na godinu i četiri mjeseca zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao pješak Frane Obilinović, a o čemu je Index već pisao.

Praprotnik je Obilinovića oborio na pješačkom prijelazu, a u 8 i pol ujutro izmjereno mu je 1,29 promila alkohola. Sud je također ublažio kaznu ispod minimuma, i to, kao i u slučaju Tripala, upravo toliko da zaštiti okrivljenika od gubitka posla, odnosno, u Praprotnikovom slučaju, gubitka licence predviđenog za zatvorske kazne teže od šest mjeseci prema članku 56. stavak 9. Zakona o odvjetništvu. 

Pročitajte više