Službeno otvaranje američkog veleposlanstva u Havani predviđeno u kolovozu

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry sastat će se u ponedjeljak s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom u Washingtonu, objavio je u petak State Department o novome koraku u sklopu obnove diplomatskih veza prekinutih prije pola stoljeća.

Rodriguez će u Washingtonu prisustvovati ponovnom otvaranju veleposlanstva svoje zemlje u sklopu obnove koju su u prosincu najavili američki predsjednik Barack Obama i njegov kubanski kolega Raul Castro.

Službeno otvaranje američkog veleposlanstva u Havani predviđa se u kolovozu čemu bi trebao nazočiti Kerry.

Obnova diplomatskih veza s Kubom slijedila je nakon desetljeća neprijateljstva koje je počelo kada je kubanski diktator Fulgencio Batista koji je uživao američku potporu pobjegao s Kube 1. siječnja 1959., a kubanski revolucionar Fidel Castro uspostavio je komunistički režim.

SAD je službeno prekinuo odnose 1961., i nametnuo oštru trgovinsku blokadu koja je gospodarski naštetila Kubi. Obama je već ublažio neka ograničenja u trgovini i putovanju između dviju zemalja, no o konačnom ukidanju embarga može odlučiti samo američki Kongres kojim dominiraju republikanci i mnogi se zastupnici tome opiru.

Pročitajte više