Smanjuje se broj zaposlenih u Novom listu, Sindikat na nogama: Kriteriji za otkaz su nezakoniti

Foto: Arhiva

PREDSJEDNIK uprave Novog lista Neven Klarin, u razgovoru objavljenom u Novom listu, u utorak, 27. siječnja, najavio je smanjivanje broja zaposlenih na način suprotan odredbama Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, što smatramo nedopustivim te smo zbog toga primorani javno reagirati na njegove najave, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Sindikat novinara Hrvatske, podružnica Novi list, glavni povjerenik Marinko Glavan, Nezavisni sindikat Novi list, predsjednik Ivan Biondić te Sindikat grafičkih i nakladničkih djelatnosti Hrvatske, glavni povjerenik Slaven Brkljačić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Također, u interesu javnosti, primorani smo reagirati i zbog njegovog relativiziranja nezavidne poslovne i financijske situacije u kojoj se Novi list našao ponajprije zahvaljujući većinskom vlasniku i odlukama uprave, kao i zbog njegovog iznošenja netočnih tvrdnji.

Kriterij sustav normizacije i kvantifikacije

Klarin, naime, kao najvažniji kriterij za smanjivanje broja radnika, navodi "sustav kvantifikacije i normizacije učinka zaposlenih koji je vrlo egzaktan i objektiviziran". 

Takvu izjavu smatramo opasnim presedanom jer predsjednik uprave, i to javno, najavljuje otpuštanja prema nepostojećim i ničim utemeljenim kriterijima. Sustav normizacije i kvantifikacije učinka radnika u Novom listu nikada nije usvojen, niti kao dio Kolektivnog ugovora, niti na bilo kojoj drugoj razini.

U redakciji se, doduše, provodi ispitivanje informatičkog sustava koji bi omogućio eventualno praćenje učinka i ispunjavanje eventualne norme, ali samo kada i ukoliko sustav normizacije i kvantifikacije uopće bude prihvaćen u pregovorima između poslodavca i triju Sindikata u Novom listu.

Nema sistematizacije radnih mjesta

Sindikati, štoviše, do sad nisu primili nikakav prijedlog sistematizacije radnih mjesta, kao ni eventualnog načina praćenja učinka zaposlenika, a kamo li da su s poslodavcem vođeni pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora u tom dijelu, pa Klarinovu izjavu ne možemo tumačiti nikako drugačije nego kao najavu izravnog kršenja Kolektivnog ugovora i pokušaj zastrašivanja radnika, osobito u redakciji, o kojima Klarin u nastavku svoje izjave kaže "Dio djelatnika ne ispunjava ni minimalnu normu, neki obajvljuju jedan ili dva teksta mjesečno".

Takva je izjava kao prvo netočna, a osim toga je suprotna važećem Kolektivnom ugovoru.
Sindikati Novog lista će, u slučaju da uprava svoje nakane pokuša provesti u djelo na način koji najavljuje predsjednik Klarin, poduzeti sve radnje u zaštiti radničkih prava, uključujući i industrijske akcije.

Novi list uzima 30 posto vlasništva nad Glasom Istre?

Klarin u razgovoru netočno navodi kako u planu restrukturiranja u sklopu postupka predstečajne nagodbe ne stoji brojka viška zaposlenih u novom listu, budući da se i u prvom i u drugom prijedlogu plana restrukturiranja navodi brojka od 200 zaposlenih kao optimalna, što znači da je preko šezdeset radnika prema tom planu uprave višak.

Nadalje, navodi i da će se Novi list, kada je riječ o dugovanjima tvrtki u vlasništvu Alberta Faggiana prema Novom listu, "naplatiti u svakom slučaju". To je u najmanju ruku teško vjerovati, osim ako Klarin pod naplatom, primjerice, ne misli na pretavaranje potraživanja od preko tri milijuna kuna što ih Novi list ima prema Glasu Istre trgovina, društvu koje više ne posluje, u vlasnički udio od 30 posto u tvrtki Glas Istre novine.

Platili bi 3 milijuna kuna, nešto što vrijedi kunu!?

Prema toj nakani uprave Novi list bi, bez ikakve procjene vrijednosti tvrtke Glas Istre novine, trideset postotni udio u toj tvrtki platio preko tri milijuna kuna, iako je Faggianova tvrtka Andre Glas Istre novine kupila za jednu kunu! Dakle, ono što je Faggian kupio za trideset lipa sada bi Novi list trebao platiti tri milijuna kuna i time bi, prema Klarinu, naplatio svoja potraživanja!? Inače, dugovanja tvrtki u većinskom vlasništvu Alberta Faggiana prema novom listu trenutno, prema nama dostupnim informacijama, premašuju devet milijuna kuna.

Ovakvim i sličnim izjavama Klarin je, smatramo, ne samo bjelodano najavio kršenje radničkih prava, već i naštetio ugledu radnika Novog lista zbog čega ćemo, nastavi li sa sličnim postupcima, potražiti i sudsku zaštitu.

Pročitajte više