"Šokantna ruska karta Europe 2035." s pola godine zakašnjenja stigla i do Balkana: Hrvatska i Srbija "pojele" BiH

Foto: Express Gazeta

S NASLOVNICA brojnih balkanskih medija danas vrišti vijest o "šokantnoj ruskoj karti Europe 2035. godine". Vijest, u originalu objavljena u ruskim medijima, do Balkana je putovala gotovo pola godine pa stanovnike Hrvatske, BiH, Srbije i ostatka regije danas "šokira" vizija koju su Rusi objavili još u srpnju 2012.

A ta vizija, temeljena između ostalog na dokumentima CIA-e i ruske službe GRU, izgleda ovako: Škotska će se odvojiti od Velike Britanije, Katalonija i Baskija će se odcijepiti od Španjolske, a teritorijalne promijene zadesit će Francusku, Belgiju, Nizozemsku, Njemačku... Italija će se podijeliti na bogati sjever i siromašni jug, a Sicilija i Sardinija proglasit će nezavisnost. Bosna i Hercegovina bit će podijeljena između Hrvatske i Srbije, stvorena će biti Velika Albanija koju će činiti Albanija, Kosovo i dio Makedonije, a svoj će teritorij proširiti i Mađarska. Poljska će zbog sporazuma između Rusije i Njemačke ostati bez dijela svog teritorija, a žrtvom novih teritorijalnih promjena bit će i Bjelorusija, koja će postati ruska pokrajina. Rusiji će biti pripojeni i dijelovi baltičkih država te Ukrajine.

Čak i tvorci ove mape poručuju: "Ne shvaćajte je preozbiljno i ne očekujte da će Europa 2035. godine doista ovako izgledati sa stopostotnom podudarnošću. Ovakve teritorijalne promjene moguće su tek ukoliko se poklope brojni faktori, ovo je samo model za krojenje buduće teritorijalne slike Europe".

Pročitajte više