Soros: Europska kriza ulazi u smrtonosniju fazu

AMERIČKI multimilijarder George Soros, za razliku od mnogih drugih, ne misli kako je europska financijska kriza gotova, već da "ulazi u stabilniju, ali i smrtonosniju fazu".

U članku za Financial Times Soros je napisao da je kriza daleko od jenjavanja te da je nedavno krenula prema pogoršanju. Kaže da će olakšanje koje su donijeli jeftini krediti Europske središnje banke kratko trajati. "Temeljni problemi nisu riješeni. Baš naprotiv, rupa između kreditora i država dužnika je sve veća. Kriza je ušla u mnogo smrtonosniju, ali stabilniju fazu", napisao je Soros.

Smatra kako je na početku krize raspad eurozone bio nezamisliv zato što su financije svih zemalja bile toliko izmiješane. No, dodao je kako će zbog operacije dugoročnog refinanciranja, koju je pokrenula Europska središnja banka, te zbog toga što su se državama "ogadile" međunarodne obveznice, "kroz par godina raspad eurozone biti moguć bez propasti, ali da će centralne banke zaduženih država imati mnoge dugove koje će centralne banke država kreditora teško naplatiti".

Pročitajte više