Spašavanjem uhljeba Vlada usporava ekonomski oporavak Hrvatske

Foto: Hina

BONITETNA kuća Dun & Bradstreet (D&B) dodjelila je Hrvatskoj rejting DB3d, što ju svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, objavili su danas iz Bonlinea.

"U 2015 godini D&B predviđa rast BDP-a po stopi od 1% uz stopu nezaposlenosti od 18%. Kratkoročno, ekonomska slika hrvatske ne izgleda pozitivno ali ipak ima nekih razloga za optimizam kao što su: rast BDP-a u zadnjem kvartalu prošle godine, što je prvi rast nakon 12 uzastopnih kvartala pada; raste i povjerenje potrošača te potrošnja u siječnju i veljači ove godine; a pad cijena nafte trebao bi povećati likvidnost domaćinstava te investicije", navode iz Bonlinea.

Glavni razlog rasta BDP-a u zadnjem kvartalu godine, kako navode, bio je povećanje izvoza od 4,5%. Zbog trenutne situacije u Eurozoni prognoza rasta BDP-a nije optimistična. Uz to, sve komponente ekonomskog rasta su trenutno u padu: privatna potrošnja (-6,6%), državna potrošnja (-0,5%), investicije (-3,7%).

Vlada povećanjem trošarina smanjuje pozitivan efekt pada cijena nafte

Iako kao jedan od pozitivnih faktora D&B navodi pad cijena nafte, koji bi trebao povećati raspoloživi dohodak kućanstava, treba podsjetiti da je Vlada, kako bi "zakrpala" proračun, povećala trošarine na naftne derivate što je izazvalo najveći do sada zabilježeni rast cijena goriva.

Naime, nakon što je prošlog tjedna objavljno izvješće o deficitu i javnom dugu, koje je pokazalo da manjak u proračunu iznosi čak 18,8 milijardi kuna, Vlada je Europskoj komisiji predstavila mjere za njegovo smanjenje kojima su predviđene tek simbolične uštede od 1,12 milijardi kuna, dok se kroz trošarine na gorivo, duhanske proizvode i povlačenjem dobiti trgovačkih društava u državnom vlasništvu namjerava namaknuti dodatnih 970 milijuna kuna.

 

Pročitajte više