Spasio ih GSS: Neiskusni mađarski alpinisti zapeli na Anića kuku, dezorijentirani i promrzli vraćeni na sigurno

Foto: Arhiva (HGSS)

SINOĆ je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) bila u akciji spašavanja mađarskih alpinista koji su zapeli na stijeni u Nacionalnom parku Paklenica. Akcija je uspješno okončana iza ponoći.

Sinoć u 20.50 sati GSS je, podsjetimo, izvijestio kako je u tijeku akcija spašavanja dvojice mađarskih alpinista koji su se penjući po stijeni Anića kuka u NP Paklenica uslijed nedostatka svjetla predvečer ostali zarobljeni na stijeni. Kako su se našli u bezizlaznoj situaciji, odlučili su pozvati pomoć putem Centra 112. Odmah po dojavi u akciju se uputilo 18 članova HGSS Stanice Zadar.

Akcija spašavanja dvojice mađarskih penjača (22 i 24 godine), koji su se oko podneva krenuli penjati po stijeni Anića kuka, uspješno je okončana noćas oko 0.40 sati. Kako su izvijestili iz GSS-a, do sada mladići nisu imali iskustva u penjanju dugog smjera pa su se na stijenu uputili bez rasvjete te loše odjeveni. Zadarski gorski spašavatelji odmah po dojavi uputili su se u pomoć te su ih nakon nekoliko sati spustili sa stijene nakon čega su promrzli i dezorijentirani, ali srećom neozlijeđeni dvojac dopratili na sigurno, u Starigrad.

Pročitajte više