Specijalci i trudnicu strpali u maricu: "Ja ne pružam otpor, zašto me držite?"

Foto: Živi zid

U DESET sati počela je deložacija Dubravke Jasike iz Svetog Filipa i Jakova. Ona svoju kuću ne namjerava napustiti ni po cijenu života jer tvrdi da nikad nikome nije bila dužna niti je prodala kuću. Nažalost, na kraju su svi nasilno izvučeni iz kuće. "Policija je onemogućila pristup novinarima RTL-a i VOX TV-a. Tako izgleda sloboda medija u policijskoj državi.", napisali su iz Živog zida na Facebooku. "Režim nema milosti", poručili su iz Živog zida dok su se specijalci pripremaju za nasilnu deložaciju.

Policija: 29 je privedenih, ometali su rad sudskog službenika

Iz policije je stiglo priopćenje u kojemu su izvijestili kako su priveli 29 osoba,

"Jutros su policijski službenici Policijske uprave zadarske, na temelju zahtjeva Općinskog suda u Zadru, pružili pomoć sudskom službeniku u izvršenju odluke suda, u obiteljskoj kući u Sv. Filipu i Jakovu. Prilikom pružanja pomoći rad sudskog službenika ometalo je 29 osoba koje su odbile zapovijed da se udalje. Prema njima policijski službenici uporabili su zahvate za privođenje te su svi privedeni u službene prostorije policije, gdje je u ovom trenutku u tijeku kriminalističko istraživanje zbog sumnje u prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prema zasad dostupnim informacijama tijekom privođenja nitko nije ozlijeđen. U blizini mjesta pružanja pomoći, tijek događaja pratilo je više novinskih ekipa koje policija ni na koji način nije ometala u njihovom radu, što je i vidljivo iz izvješća novinara brojnih redakcija s mjesta događaja", kažu iz policije.

Što se događalo tijekom prijepodneva

U jednom trenutku specijalci su skinuli kacige i stavili policijske kape na glavu, što je izazvalo val oduševljenja među aktivistima, no nakon nekoliko minuta ponovo su stavili kacige. "Pogledajte, i žena je među njima, pa kako može to raditi?", pitaju se aktivisti.

"Svi ruke na rešetke", organiziraju se aktivisti. "Razmislite jeste li čovjek ili životinja? Znate li da po zakonu morate ući na glavna vrata, da ne smijete provaljivati?", viču aktivisti Živog zida na policiju.

Policija je dopremila brusilice i čekiće kako bi pod svaku cijenu ušla u kuću.

"Krenulo je čupanje, policija nasilno izvlači ljude!", a aktivisti koji nisu izneseni zajedno s vlasnicom zatvorili su se u dnevni boravak i kuhinju gdje će se zabarikadirati.  Na vrata su stavili stol.

Specijalci traže način da provale, a aktivisti im uzvikuju da je s njima i trudnica. "Stanite uz nas", poručuju specijalcima.

"Čupate joj ruku, slomit ćete joj ruku, što radite? Molimo vas, ne tjerajte ljude na ulicu. Molimo vas, stanite na našu stranu", plače jedna aktivistica.

"Je vi smijete ljudima stat na trbuh? Jel smijete gazit po njima?", pitaju specijalce koji su zastali s izvlačenjem.

Priveli i trudnicu

Trudna žena snimala je mobitelom deložaciju. Kada su je htjeli nasilno odnijeti, digla se i sama krenula. "Ja ne pružam otpor, zašto me držite?", rekla im je dok su je vodili do marice. "Treba mi zraka, ne mogu biti u natrpanoj marici", rekla im je, ali specijalce nije bilo briga. Rekli su da će pozvati hitnu.

"Mi ovo radimo zbog vas i naše i vaše djece", rekli su aktivisti koji su privedeni policajcima.

"Najavljujem vam i tužbu. Zašto ste me čupali za kosu i drugim stajali na trbuh?", rekla je privedena aktivistkinja.

"Ovako ne nose ni prasce, to je naša policija", rekla je privedena gospođa kojoj je pozlilo.

 

Životna priča Dubravke Jasike uistinu je šokantna, piše Živi zid, po nalogu sutkinje Dubravke Novaković iz njenog jedinog doma želi ju deložirati osoba koja je prijevarom došla od njene kuće. Upravo zato, jer je način stjecanja bio nepošten, Jasika je vjerovala u institucije pravne države u nadi da će ju zaštititi, umjesto toga dobila je zaključak o deložaciji koji je kao takav, osim što je nepravedan – ujedno i bez pravne osnove jer je ovrha u njenom slučaju već dovršena za što postoji i pisani dokaz

Životnu priču Dubravke Jasike pogledajte u videu: 

Pročitajte više