"Split Pride je protekao u tolerantnom ozračju": Isto se sutra očekuje i od Zagreba!

U ORGANIZACIJI Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske danas je održan tematski sastanak Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje na kojem su članovi Radne skupine izviješteni o razini sigurnosti za vrijeme i nakon Gay pridea, koji se održao u Splitu 9. lipnja, te o aktivnostima u vezi priprema za Gay pride koji će se održati sutra, 16. lipnja u Zagrebu.

Na sastanku su bili prisutni predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ureda pučkog pravobranitelja, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Prema navodima predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, za vrijeme trajanja Gay pridea u Splitu nisu zabilježena ozljeđivanja osoba niti oštećenja i uništenja imovine. Članovi Radne skupine su zaključili da je ovogodišnji Gay pride u Splitu, uz manje iznimke, protekao u tolerantnom ozračju te da je sigurnost svih sudionika bila na visokoj razini.

Osim toga, prezentirane su i aktivnosti nadležnih tijela koje bi trebale zajamčiti svim sudionicima Gay pridea u Zagrebu istu razinu sigurnosti koju su imali i sudionici Gay pridea u Splitu.

S ovog sastanka upućen je još jedan poziv svim građanima i građankama da se tijekom ovog događaja u Zagrebu ponašaju u duhu tolerancije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

 

Pročitajte više