Split Pride uzvraća udarac Kerumu: Zadnji izbori koje će on dobiti su oni za homofoba godine

SPLIT Pride je završio, srećom bez incidenata, ali strasti se još uvijek nisu u potpunosti stišale. Na internet i Facebook stranicama Split Pridea i raznih LGTB udruga i organizacija još uvijek se sabiru dojmovi i donosi ocjena može li se jučerašnji Pride nazvati uspješnim ili je nakon "pobjede" ipak ostao gorak okus u ustima.

> Operacija uspjela, pacijent umro: Split i Gay Pride se ne vole, parada prošla sablasno praznim gradom

> Split Pride je završio uz 40-ak privedenih: Dok su se sudionici zabavljali, neki su se molili za njih

> Ekskluzivni specijal iz Splita: "Zašto smo protiv parade"

Na stranici CroL.hr navodi se kako je drugi Split Pride definitivno uspio. "Povorka ponosa pretvorila se, unatoč crnim predviđanjima, u pravu feštu. Ali, ne samo zahvaljujući sudionicima kojih je ove godine bilo više od 500, nego i jakim mjerama osiguranja u kojima je sudjelovalo čak 900 policajaca, helikopter i dva vozila s vodenim topovima", stoji u njihovom priopćenju. Međutim, sama ta konstatacija da je za uspješan Pride bila potrebna neviđena policijska prisutnost neke je navela da se zapitaju ispunjava li parada, kao demonstracija ljubavi i mira, održana u takvim okolnostima sav svoj smisao.

Kao da svira bend bez publike

Tako je jedan korisnik na Facebook stranici Split Pride uputio "dobronamjernu kritiku", kazavši da se time "nije ništa postiglo. Grad pod opsadom... kao da svira bend bez publike". Konstatirao je da se mišljenje većine ne može promijeniti i da za to treba proći neko vrijeme, odnosno da je "Hrvatska u nekim stvarima premlada da bi mogla progutati populizam", na što mu iz Split Pridea odgovaraju da "ljudska prva nisu niti ikada mogu biti populizam".

Oni koji su sudjelovali u splitskom Pride mahom su iskazali pozitivne dojmove, poput jedne sudionice koja je kazala "da toliko pozitivne energije odavno nije vidjela u svom gradu". "Hvala bogu da se Split i Hrvatska ovaj put nisu osramotili. No nemojmo se zavaravati - HR je i dalje prilično homofobna zemlja. Ovo je prošlo samo zahvaljujući toliko dobro organiziranoj sigurnosti", kaže drugi sudionik.


"Bagra bi napala da je mogla,samo zahvaljujući policiji nije bilo nereda. Moram priznat da mi je žao što Pride nije imao publike i što je riva bila onako sablasno prazna, žalosno je što je uopće potrebno onoliko osiguranje, ali eto... Bolje ikako nego nikako. Uglavnom prošlo je mirno", smatra treća. Posebne čestitke sudionici su uputili svim Riječanima koji su i sami organizirali marš solidarnosti sa Split Prideom.

Kerum bi taj novac radije prokockao

Međutim, najviše polemika je na društvenim mrežama definitivno izazvala izjava splitskog gradonačelnika Željka Keruma, koji je kazao  kako je angažiranje tolikog broja policajaca bezrazložno trošenje novaca i kako su Splićani ignoriranjem pokazali da parada nije dobrodošla u njihovom gradu.

Evo nekih reakcija Facebook korisnika:

- "Split su osramotili Željko Kerum i njegove bubamare. Treba cijela gradska vlast spakirati kofere"

- "Koji je to primitivac... na stupnju razvoja neandertalca... zapravo ovom usporedbom sam uvrijedio neandertalce. sorry"

- "Ako 200 Splićana/ki želi doći na rivu i reći da su za ravnopravnost ljudi, ispod zastava duginih boja, onda zaslužuju svaku podršku, a ne ovakav otrov od gradonačelnika. sve što možemo reći Željku Kerumu jest da će zadnje izbore koje će sigurno dobiti jest izbor za Homofoba godine"

- "Za budalu uvijek ima posla, njemu ne prijeti nezaposlenost"

- "On bi taj novac radije prokockao. Seronja"

- "Njega trebaju Splićani ignorirati a sigurno i to većina radi!"

- "Ako je suditi po njegovoj logici, znači neizlaženjem su građani poslali poruku ove ili one vrste. Što to ne znači onda da svi oni koji nisu glasali za njega ili koji nisu uopće izašli glasat (većina) žele u stvari reći da ni on nije poželjan?? A što onda radi još uvijek u gradu???"

Pročitajte više