Split domaćin konferencije o sigurnosti gradova

Foto: HR Foto/Duje Bonačić

U SPLITU se otvara šesta po redu međunarodna konferencija "Sigurnost gradova - SIGG 2014". u organizaciji Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost.

Danas, prvog dana konferencije, bit će održano i svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrade za Najbolji projekt sigurnosti u lokalnoj zajednici regionalnog natječaja časopisa Zaštita. Natječaj se odnosi na prijavu uspješno ostvarenih projekata /programa /aktivnosti u području sigurnosti u 2013. godini ili na prijavu projekata u području sigurnosti u provedbi tijekom 2014. godine.

Također, bit će objavljeno i koji je najsigurniji grad u Hrvatskoj. U novom broju časopisa Zaštita, objavljeni su detaljni rezultati novog istraživanja sigurnosti u 29 najvećih hrvatskih gradova. Istraživanje su zajednički proveli časopis Zaštita i Ekonomski institut Zagreb. Studija prikazuje situaciju u posljednjih 15 godina. Ove godine prvi se put objavljuje i ukupna prosječna stopa koja predstavlja aritmetičku sredinu triju stopa - nasilnih kaznenih dijela, imovinskih kaznenih dijela i zlouporabe droga.

Stručne teme koje konferencija obrađuje su: prevencija kriminaliteta, civilno krizno upravljanje gradovima, nove tehnologije u ostvarivanju sigurnosti gradova, europska iskustva te zaštita okoliša kao element sigurnosti gradova.

Na prethodnim konferencijama SIGG, u Zagrebu, Solinu i Opatiji, sudjelovalo je više od 750 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore, sa stručnim govornicima iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Mađarske i Belgije.

Sigurni i zaštićeni gradovi vitalni su za sigurnost i stabilnost svake europske države, ali i Europe u cjelini, poručuju organizatori.

Pročitajte više